Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak Bloomberg HT'deki Fokus programında Gizem Uzuner'e konuk oldu.

Ekonomideki şokların ardından dengelenme süreci içerisinde olunduğunu belirten Olpak "Dövizde Ağustos'ta hoşlanmadığımız bir tablo oldu ve 7.20'lere çıktı..İş dünyasının kurdaki dalgalanmadan hoşlanmadığını ifade etmek isterim. Şu anda 5.20'lerde bir dolar var. Faizler bizi çok fazla rahatsız etmişti, belirli noktalarda %40'lara çıkılmıştı, bu da hiçbir şekilde yatırım yapılmayacak bir ortam demektir. Enflasyon da yüksekti..

Bugün kritik durum kontrol altına alındı, faizler % 25 - 30 bandına indi, mutlu değiliz ama kötünün iyisi noktasında mutluyuz enflasyonda kontrollü düzelme var. Moralsiz değiliz." diye konuştu. Olpak "Ağustos Eylül şoku atlatıldıktan sonra güvendeki kayıp giderildi. Sermaye istikrar ister, bu çerçeveden bakınca Türkiye'nin öngürülebilirliği geriye döndü" dedi. 

Olpak AB'deki yavaşlamanın ticaretimizi büyük ölçüde etkilemeyeceğini ifade etti.

TİCARETTE 4 YENİ HEDEF

Ticaret pazarlarındaki yeni hedeflerinden bahseden Olpak "Bakanlığımızın belirlediği hedef ülke var bunlar Çin, Hindistan, Rusya ve Meksika..Bunlar bizim için öncelikli ülkeler içerisinde" dedi.  

"İNGİLTERE'Yİ BREXIT'LE KAYBETMEYİZ"

Olpak İngiltere'ye dair "kaybetmek istemeyeceğimiz ülkelerden biri, dış ticarette yaklaşık 3 milyar dolar civarında fazla verdiğimiz önemli bir pazar. Brexit'in gerçekeşmesiyle burayı kaybetmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

"KDV ALACAKLARINDA HAZİNE KAĞIDI BENZERİ YOLLAR ÖNERDİK"

KDV geri iadesi konusunda da menkul kıymetleştirip iade gibi bir talepleri oldüğunu belirten Olpak şu açıklamayı yaptı; "Bize hazine kağıdı veya benzeri şeyler verilirse bankalarla kullanabiliriz, böyle bir sistemin çalışıldığını zannediyorum. Böyle bir yola gidilebilirse vergi oranının kaç olduğundan ziyade finans maliyetlerinin yüksek olduğu özellikle bugünlerde iş dünyasını çok rahatlatacak bir hamle olur" diye konuştu.