Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch gelecek birkaç sene Fed'in sıkılaşmasına bağlı olarak gelişen ülkelere sermaye akımlarının baskı altında kalacağını öngördü.

Kurum yolladığı raporda yılın 3. çeyreğinde Çin dışındaki 9 gelişen ülkeye sermaye girişlerininin küresel finansal krizin olduğu 2008-2009'dan beri en düşük seviyede olduğunu bildirdi. Fitch'in analizine göre  ABD'de ve küresel bazda parasal koşuların sıkılaşması ve finans piyasalarındaki volatilite 10 büyük gelişen ülke ekonomisine sermaye girişlerini olumsuz etkiliyor. Fed'in fonlama faizi, gelişen ve gelişmiş ülkelerin GSYH büyüme ayrımı, küresel risk iştahı ve ABD doları, gelişen ülkelere sermaye akımlarının temel sürükleyicisi olarak öne çııyor.

Fitch, ülkelerin kendi faiz politikalarıyla Fed-Avrupa Merkez Bankası arasındaki faiz politikası farklılıklarının özellikle Polonya, Meksika ve Güney Afrika için önemli olduğunu vurgularken gelişen - gelişmiş ülke büyüme ayrımının Türkiye ve Meksika için önemli olduğunu dile getirdi.