Advertisement
HABERLER ABONE OL

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman Bloomberg HT'deki Üst Düzey programına konuk oldu.

Arzu Maliki'nin sorularını yanıtlayan Kutman 2018'in şirketler ve ülke açısından kolay geçmediğini ancak gelecek sene için de karamsar olmadığını belirtti. Kutman 2019'da en büyük büyümelerinin limanlar konusunda olacağını bildirdi.

2018'in sonuna yaklaştık, Global Yatırım Holding olarak bu sene hangi yatırımları yaptınız? Hedeflerinize ulaştınız mı?

Mehmet Kutman: 2018 kolay oldu diyemeyiz, hem ülke açısından hem de şirketler açısından zorlu bir yıl oldu. Türkiye'nin yapısına dönük bir saldırı söz konusuydu önce politik yapısına, sonra Gezi oldu, sonra 15 Temmuz oldu, sonra da ekonomik olarak saldıralım dendi.

2019 için karamsar konuşanları anlamıyorum.. Ben 2019'u jeopolitik durumu bir kenara bırakarak Türkiye'nin çok çok iyi olacağına inanıyorum. Bazı yapısal değişikliklerin mutlaka yapılması lazım. Hiçbir ekonominin sizin paranız dünya çapında geçerli olmadığı sürece - ki maalesef geçerli değil- sadece inşaat ve inşaat sektörü ile kalkınmasına imkan yok, sürekli rezidans ve AVM yaparak bir yere varamazsınız. Yabancıya konut satışı ile de bir yere varamazsınız..

Gerek teknolojik alanda gerekse yapısal değişiklikleri yaparak şirketlerimizin daha rekabetçi konuma gelmesi lazım..

"LİMAN AYAĞINDA BÜYÜYORUZ"

"Global'e gelirsek, 2018 kolay bir yıl olmadı; Liman ayağında ciddi büyümeler yaşıyoruz; Havana Limanı'nı ekledik, Zagar Limanı'nı ekledik, Antigua Limanı'nın ön sözleşmesini imzaladık. Herhalde ilk çeyrekte tamamlanır ve devir süreci gerçekleşmiş olur.

Biomass'larda yeni santraller açtık, toprak atıklarından temiz enerji ve burada yatırımlarımız devam ediyor..
2019'da en büyük büyümemiz limanlar konusunda olacak, ben buradaki liderliğimi kaptırmak istemem..Önümüzdeki 20 yılın gelişmesi Afrika ve Karayipler'den gelecek, oralarda ciddi bir büyüme imkanı var.

"Global Ports" sizin Liman işletme şirketiniz; burada ne kadar büyüyorsunuz? Yabancı bir ortak almayı düşünüyor musunuz?

Mehmet Kutman: Londra Borsası'na kote yüzde 32'siydi veya 33..Ortaklık yapmak isteyen çok ama biz daha erken olduğunu düşünüyoruz. Bizim Kruvaziyer'de piyasa payımız Akdeniz'de yüzde 35, Amerika'da Havana ve Antigua var. Bizim limanlarımızdan 8 milyon yolcu geçiyor, biz toplam payın yüzde 20'sine ulaşırız, yani 30-40 Liman ile farklı ülkelerde oluruz; işte o zaman stratejik ortaklıkları değerlendiririz. Bu da en yakın 24 ay içerisinde olur.

"Centricus" ile fon yönetimine de girdiniz..Yeni yatırımlar düşünüyor musunuz? Türkiye'ye özel yatırımlar olacak mı?

Mehmet Kutman: Bir sürü projeyi yakından değerlendiriyoruz; özellikle fon yönetim şirketi ve Türkiye'ye yönelik bir fon çıkarma konusunda çalışmalar ilerliyor. Fakat şu anda yabancılarda bir çekimserlik var, jeopolitik durumla da alakalı..Son zamanlarda eski momentum geri dönüyor gerek sermaye şirketlerinden gerekse büyük fonlardan bir akım söz konusu..

Enerjide büyümeyi düşünüyor musunuz?

Mehmet Kutman: Sektörde büyük konsolidasyonlar olacağına ve olması gerektiğine inanıyorum. Burada önemli olan rekabet açısından sakıncalı durumların oluşmaması..Türkiye bir geçiş noktası, yani etrafımız petrol ve doğalgaz ile çevrili, biz de enerjide yeni ihalelere girmeyi düşünürüz. Ama tabi girerken de finansmanını hazır tutmak lazım. Bir kere finansmanı hazır olmadan ihaleye girdik, onun da maliyeti 50 milyon dolar oldu..

İstanbul'da da bir liman yapılması da konuşuluyordu..Bu konuda bir gelişme var mı?

Mehmet Kutman: Türkiye'nin çok geç kalmış bir projeyi derhal devreye sokması lazım; Yenikapı'da yapılacağı söyleniyor, eğer öyle bir şey olursa mutlaka gireriz. Her kim kazanırsa kazansın, ne zaman olursa olsun bu ihalenin 2-3 sene önce yapılması lazımdı..Dolayısyla derhal yapılması lazım, İstanbul ekonomisine ihalenin katkısı önümüzdeki 5-10 yılda 3-4 milyar dolardan aşağı olmaz.

2019'da özel sektör Döviz riskinden korunmak için nasıl bir planlama yapmalı? Borsa İstanbul da çok parlak bir yıl geçirmedi. 2019'da riskler neler?

Mehmet Kutman: Banka yapılandırmaya gidince kredi vermiyor ve sistem sıkışıyor..Devlet de haklı, bankalar da haklı. 2019'da bu da geçer, konkordato ilan eden olur yapılandırma yapan olur, Allah'a çok şükür biz yapılandırma yapmadık. Bütün borçlarımızı ödedik. Bankaların kredi verirken biraz daha dikkatli olmaları lazım, yani devlet nasıl kendini sıkıyorsa bankaların da kendini sıkması lazım.

Borsaya da gelince, biz de bunun cezasını çektik yapabileceğimiz hiç birşey yok ama şirketimiz sağlam gidiyor.