Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TSPB pay piyasası işlemlerinin ilk 9 ayda yıllık %50 artışla 3 trilyon TL'ye çıktığını açıkladı.

Sonuçları Bloomberg HT'ye değerlendiren TSPB Başkanı Erhan Topaç "ilk 9 ay gerek işlem hacmi, gerek yatırımcı sayısı, gerekse finansal sonuçlar açısından gayet olumlu oldu. Ağustos - Temmuz'daki dalgalanmalara rağmen Borsanın likiditesini koruyabilmesi ve sermaye piyasası sektörünün karlılığını koruyabilmesi olumluydu. Özet olarak sermaye piyasaları zorlu dönemi başarıyla geçti diyebilirim" diye konuştu.

Para piyasası fonlarından Eylül ve Ekim'de 9 milyar TL'lik sermeye çıkışına dair ise Topaç "bankalara getirilen vergi arbitrajı avantajı vardı, o avantaj nedeniyle yatırım fonlarından 9 milyar TL civarında çıkış oldu. Kasım sonunda bu avantaj kaldırıldığı için yatırım fonlarının da tekrar yükselmesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Topaç, düzenlediği basın toplantısında ise 2018 yılı boyunca öz kaynak finansmanı yoluyla 14 milyar TL, borçlanma yoluyla da 145 milyar TL kaynak yaratıldığını belirtti. Topaç, yılın ikinci yarısında halka arzlar dursa da tahvil ihraçlarının devam ederek sermaye piyasasının şirketlere finansman sağlamayı sürdürdüğünü kaydetti.

Topaç, 2017 yılında 250 bin kişi civarında olan işlem yapan aylık müşteri sayısının, eylül ayında 350 bin kişiye kadar yükseldiğini bildirdi.

Teknolojik gelişmelerin aracı kurumların iş modelini değiştirdiğini ifade eden Topaç, aracı kurumlarca yapılan işlemlerin yüzde 45'inin internet üzerinden gerçekleştirildiğini, ilk defa derlenen verilere göre, algoritmik/yüksek frekanslı işlemleri de içeren doğrudan piyasa erişimi (DMA) işlemlerinin toplam işlem hacmindeki payının yüzde 11 olduğunu söyledi.

- Sermaye piyasası derinleşiyor

Topaç, bu hafta içinde Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) tarafından tamamlanacak varlığa dayalı menkul kıymet ihracına ilişkin de bilgi verdi. Bu gelişmenin, uluslararası sermaye piyasalarında yoğun olarak kullanılan menkul kıymetleştirme faaliyetlerinin Türkiye'de de yaygınlaşması için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Topaç, TKYB’nin, 4 bankanın (Halkbank, Ziraat Bankası, VakıfBank ve Garanti Bankası) bilançosunda yer alan konut kredilerini alacağını anlattı.

Bankaların 3 milyar 150 milyonluk kredi havuzu olacağını aktaran Topaç, şöyle devam etti:

"TKYB, devreye hızlı girilsin diye varlık finansmanı fonu kurdu. Bunun vergi düzenlemesi de yapıldı. Bu fon, 5-6-7 Aralık'ta yatırımcılara varlığa dayalı menkul kıymet ihracı yapacak. Buradan gelecek paralar nakit olarak ilgili bankalara geri dönecek. Karşılığında da ipotek teminatlı menkul kıymet dediğimiz kredi havuzlarını, varlık finansman fonuna ihraç etmiş olacaklar.

Yatırımcılar bankalara kredileri ödedikçe, paralar fona geri gelecek, buradan da yatırımcılara ödenecek. Bu, bankaların bilançolarındaki kredi havuzunun menkul kıymetleştirilmesini sağlıyor. 5 senelik bir menkul kıymet ihracı yapılmış oluyor. Sistem bu şekilde işleyecek. İnşallah başarılı bir halka arz olur. Bu boyutta ilk defa oluyor."

Topaç, birliğin İpotek Finansmanı Kuruluşu önerisi olduğunu hatırlatarak, "Bu konuda özelleşmiş, ölçek ekonomisine dayalı bir yapı ile kredilerin menkul kıymetleştirmesini sağlayacağımızı düşünüyoruz. Söz konusu kurumun ortaklık ve yönetim yapısının Türkiye finansal hizmetler sektöründeki meslek örgütlerinden olmasını önerdik." dedi.