Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın petrol konusunda işbirliğinin uzatılmasına ilişkin anlaşmaya varmasının petrol fiyatlarında sert yükselişe neden olmasından üç gün sonra, anlaşmanın ayrıntıları konusunda henüz mutabakata varılmadığını kaydetti.

Suudi bakan, Bloomberg'e verdiği mülakatta, aşırı arz durumunda bir piyasa gördüğünü, ancak OPEC'in tüm üyeleri ve aralarında Rusya ve Kazakistan'ın da bulunduğu diğer bazı önemli üreticilerin üretim kısıntısında ilerleme sağlanması için bir araya gelmesinin gerektiğini söyledi.

Al-Falih, Moskova'nın üretim kısıntılarını "prensipte" desteklediğini, ancak bu hafta Viyana'da neye karar verileceğini söylemek için "erken" olduğunu belirtti. Suudi bakan ayrıca, grubun muhtemelen üretimi kısacağını, ancak halen "neyin yapılması ve ne kadar yapılması konusunun belirlenmesi" gerektiğini söyleyerek, arz kısıntısının büyüklüğüne ilişkin daha önce yapılan açıklamalardan geri adım attı.

Al-Falih, Birleşmiş Milletler'in iklim konferansına katılmak için bulunduğu Polonya'nın Katowice kentinde verdiği mülakatta, "Bir araya gelip çalışma arkadaşlarımızı dinlememiz, arz ve talep hakkındaki görüşlerini ve kendi ülkelerinin üretim projeksiyonlarını işitmemiz gerek," dedi ve "Daha sonra gidilmesi gereken yol, tüm ülkelerin bu üretim kısıntısına katılma konusunda istekli olup olmadığını görmek" şeklinde görüş bildirdi.

Al-Falih, ülkesinin şimdilerde günlük 11 milyon ila 11.2 milyon varil petrol ürettiğini kaydetti.