Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisine ilişkin iyimser bir görüş dile getirdi, kademeli faiz artışlarına ilişkin desteğini yineledi ve piyasa katılımcılarının 2019 yılında politika sıkılaştırmasına ilişkin beklentilerini düşürmesi konusunda endişesi olmadığını belirtti.

Piyasalar geçen hafta, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in gösterge faizinin sıkı ve gevşek para politikası arasındaki sınır olan nötr faize yönelik tahmin aralığına yaklaştığını söylemesinin ve bu açıklamalarının güvercin bir sinyal olarak yorumlanmasının ardından sert hareketlere sahne oldu.

Faiz vadeli kontratları fiyatlaması, bu açıklamaların ardından, bu ayki toplantıda beklenen faiz artırımının ardından, 2019 yılında yalnızca bir faiz artırımı olabileceğini işaret ediyor. Fed'in Eylül ayındaki Ekonomik Projeksiyonlar Özeti'nde ise yetkililerin bu ayki toplantıda bir ve gelecek yıl üç faiz artırımı tahmininde bulunduğunu göstermişti. Bu projeksiyonlar 18-19 Aralık'ta Washington'da gerçekleştirilecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında güncellenecek.

Williams, Salı günkü basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Kendi fikrim, Başkan Powell'ın söyledikleri ile tamamen uyumlu olduğunu düşünüyorum, ABD ekonomisinin güçlü olduğu şeklinde, ancak mutlak bir şekilde ufukta bazı riskler var," dedi ve Fed'in ekonominin ilerde nasıl hareket ederse etsin rekasiyon göstermek için iyi bir pozisyonda olduğunu sözlerine ekledi.

Williams, "Ekonominin daha hızlı performans göstermesi ve enflasyonun beklediğimizden biraz daha hızlı arttığı konusunda, iyi bir şansa, yüzde 50 gibi, sahibiz," dedi ve "Ekonomik veriler hayalkırıklığı yaratırsa, faizlerin izleyeceği yol konusunda ayarlama yapmak için iyi bir pozisyon almış durumdayız" değerlendirmesinde bulundu.