Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in ABD ile dış ticaret fazlası, genel ihracat artışının güç kaybeden küresel talep ve ticaret savaşına ilişkin belirsizliğin etkisiyle yavaşlamasına karşın Kasım ayında rekor seviyeye ulaştı.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin ABD ile olan ticaret fazlası söz konusu dönemde bir önceki yıla göre yüzde 9.8 artarak 35.6 milyar dolar oldu. ABD'den ithalat ise yıllık yüzde 25 geriledi.

Çin'de gümrük idaresi tarafından Cumartesi günü yayınlanan verilere göre Asya ülkesinin tüm dünyaya olan ihracatı Kasım'da dolar cinsinden yüzde 5.4 arttı.

İthalat ise aynı dönemde yıllık yüzde 3 artış kaydederek Çin'in Kasım ayı dış ticaret fazlasını 34 milyar dolardan 44.7 milyar dolara yükseltti. Çini Kasım'da yılın en yüksek aylık dış ticaret fazlasını kaydetti.

Hong Kong'da Macquarie Securities Ltd. ekonomisti Larry Hu, "Ticaret artışının beklenenden zayıf gelmesi yüksek baz etkisi, düşük petrol fiyatları ve vergi artışı öncesi siparişlerin (Çinli ihracatçıların olası vergi artırımları gerçekleşmeden ürünlerini ABD'ye sokmak için daha hızlı ulaştırması) etkisinin azalmasına bağlı." dedi.