Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kasım ayında enflasyon yüzde 1.44 ile beklentilerden fazla düştü. Yıllık enflasyon da yüzde 21.62 oldu.  

Beklentinin üzerinde düşen enflasyon verisi sonrası Merkez Bankası'nın faiz indirebileceği beklentisi piyasalarda geçen haftaki fiyatlamalarda etkili oldu. Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin Merkez Bankası'na yönelik anketine katılan 16 kurumun medyan beklentisi faizlerde herhangi bir değişiklik olmayacağı yönünde.


"PİYASA DENGELERİ BOZULUR"

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede enflasyonun hala yüksek olduğunu, TL'deki kırılganlıkların devam ettiğini, bu nedenle faiz indirimi beklemediklerini belirtti. Kudaloğlu "Merkez Bankası sıkı duruşunu koruyacak ve faiz indirimi için aceleci davranmayacaktır. Erken faiz indirimi piyasa dengelerini yeniden bozabilir" yorumunu yaptı.

"KALICI DÜŞÜŞ YOK"

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu da Bloomberg HT'ye parasal gevşeme için oldukça erken olduğunu söyledi.. Kömürcüoğlu "Hem kurdaki seyir, hem enflasyon nedeniyle en azından gelecek yılın ilk yarısına kadar Merkez Bankası'ndan bir hareket beklemiyoruz. Enflasyonda son dönemdeki aşağı yönlü seyir teşvik paketlerinden kaynaklandı. Dolayısıyla enflasyonda kalıcı düşüşten bahsetmek için oldukça erken." şeklinde konuştu.

Fransız Societe Generale de Aralık toplantısında faiz değişikliği beklemediğini, gevşeme için erken olduğunu açıkladı.





MERKEZ'İ BEKLERKEN Dolar/TL

Garanti Yatırım, yolladığı notta "PPK toplantısının öne çıktığı haftada piyasanın 5.20 ile 5.46 arasında yön arayışı içinde olmasını bekleriz" değerlendirmesini yaptı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı Perşembe günü açıklanacak.