Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de üretici fiyatları endeksi (ÜFE) Kasım ayında, gıda ve ulaşım hizmetlerinin fiyatlarındaki artışlara bağlı olarak yükselirken, temel maliyetlerin göstergesi hızlandı. Bu durum, ekonomide enflasyon baskılarının artmakta olduğunu işaret ediyor.

Üretici fiyatları endeksi Kasım ayında önceki aya göre yüzde 0.1 yükseldi ve önceki ay yüzde 0.6 olan son altı ayın en hızlı yükselişine göre yavaşladı. Üretici fiyatları endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 arttı ve önceki ayki yüzde 2.9'luk artışın gerisinde kaldı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin aylık bazda değişmemesi, yıllık bazda ise yüzde 2.5 artması bekleniyordu.

Verilerde öne çıkan noktalar;

*İşletmelerde toptan ve diğer satış fiyatlarını ölçen veriler, fiyatların istikrar kazanmaya başladığını işaret ediyor. Bu durum, son dönemde gelen diğer rakamların ardından, enflasyonun Fed'in yüzde 2 olan hedef seviyesinin altında kalacağı yolundaki endişeleri azaltabilir.

*ÜFE'deki hizmet fiyatları, toptan satıcılar ve perakendecilerdeki yüksek marjlardan destek aldı. Ancak bu artışın önemli kısmı yüzde 25.9 ile 2010'dan bu yana en büyük artışını gösteren akaryakıttan ve yağdan perakende fiyatlarından kaynaklandı. Endeksler ayrıca sağlık ve bakım perakendecilerinden, kablosuz telefon hizmetlerinden ve havayolu yolcu hizmetlerinden de destek aldı.

*Küresel petrol maliyetlerindeki düşüşler manşet enflasyonun durgun çıkmasını sağlarken, Çin ile tarife savaşı üreticilerin daha yüksek hammadde fiyatları ile arz zinciri aksaklıkları ile karşılaşabileceği anlamına geliyor.

*Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE, aylık ve yıllık bazda beklentileri aştı. Yıllık bazda ise çekirdek ÜFE önceki aya göre daha yüksek seviyede çıktı.