Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret konusunda anlaşmaya varmaya yardımcı olacaksa,  Huawei Technologies Co.'nun CFO'su Meng Wanzhou'nun iade davasına müdahale edebileceğini söyledi.

Trump, Salı günü Reuters'a yaptığı değerlendirmede, "Çok önemli bir olay olan ve ulusal güvenlik için çok iyi olan tarihin en büyük ticaret anlaşması için iyi olacağını düşünürsem, gerekli olduğunu düşünürsem, müdahale edeceğim" dedi.

Meng bu ayın başında, ABD'nin isteği ile, İran'a yönelik yaptırımları ihlal suçlaması ile Kanada'da gözaltına alınmıştı. Meng Salı günü, Kanada mahkemesi tarafından 7.5 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldı ve iade davası süresince Vencouver'daki evine dönmesine izin verildi.

Meng, Çinli sosyal medya servisi WeChat yoluyla gönderdiği mesajda, "Vencouver'dayım, ailemin yanında," dedi ve Huawei'den bir sözcü, CFO'nun mesaj yolladığını doğruladı: "Huawei ile gurur duyuyorum, ülkemle gurur duyuyorum. Endişe duyan herkese teşekkürler. Meng Wanzhou."

Meng'in tutuklanması, iki ülke liderlerinin bu yıl uygulamaya koyulan bazı tarifelerin geri çekilmesini öngören bir anlaşma için müzakere ettiği bir dönemde, zaten kötü olan ABD-Çin ilişkileri için yeni bir tehdit oluşturmuştu.