Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Soya Fasulyesi İhracatcıları Konseyi'nin ismini vermediği kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, Asyalı dev emtia ithalatcısı şirket, geçtiğimiz 24 saat içinde sevkiyatının ilk çeyreğe yetişmesi beklenen 1.5-2 milyon ton soya fasulyesi sipariş etti.

Çin'in bu alımı dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki tansiyonu azaltmaya yönelik büyük bir jest olarak görülüyor.

Asya ülkelerinin 2016 yılında Başkan Trump'a oy veren kırsal kesimden soya fasulyesini alımını kesmesiyle, 'soya fasulyesi' ticaret savaşlarının simgesi haline gelmiş ve Chicago'daki vadeliler 2018 hasadının birikmesi, satılmaması sonucunda düşmüştü.

Shanghai JC Intelligence Co. analisti Li Qiang  "ABD'li soya fasulyesi üreticilerinin üzerindeki baskıyı azaltacak siparişler daha çok Kuzeybatı Pasifik'ten. Bu siparişler Çin'in yılın birinci çeyreğindeki kendi arz sıkıntısına da çözüm olacak"  dedi.

Bu sipariş, iki ülke arasında Trump'ın milyarlarca dolarlık ürüne ek vergi koymasının ardından Çin'in de yağlı tohuma yüzde 25 ek vergi misillemesi ve birbirine kısasa kısas tarifeler uygulamasıyla iplerin gerilmesinden sonraki ilk adımı oluşturuyor.