Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc.'e göre yuanın volatilitesi, Çin'in daha fazla uluslararası kullanımı için çaba göstermesiyle artabilir.

Aralarında MK Tang'ında bulunduğu Goldman Sachs ekonomistlerinin Pazartesi günkü notunda, Çin'in 2015 devalüasyonunun ardından sermaye akımlarına ilişkin düzenlemeyi sıkılaştırmasıyla birlikte yuanı uluslararasılaştırma kampanyasının gerilediği, buna karşın politika yapıcıların bu konuda tekrar adım atmaları yönünde baskı olduğu belirtildi.

Birçok stratejiste göre Çin'in cari işlemler hesabı, giderek genişleyen Asya ekonomisinin dünyanın geri kalanına kıyasla daha hızlı büyümesiyle gelecek yıllarda açık verecek. Goldman'a göre Çin, ABD'nin şu an yaptığına benzer şekilde ve Brezilya gibi daha kırılgan ülkelerin aksine, kendi parasını fonlarsa risklerini azaltacak.

Goldman'ın notunda Çin'in dolara olan bağımlılığını azaltarak Çin'in, Rusya ve Rus şirketlerinin maruz kaldığı ABD yaptırımlarına karşı olduğuna benzer hassasiyetleri de azaltabileceği ifade edildi.

Ekonomistlerin tartıştığı ihtimallerden biri Çin dışında işlem gören yuan ile offshore işlem görenın birleşmesi. İkisi arasındaki farklılığa ilişkin analizleri kur kontrolünün gevşetilmesiyle birlikte yuanın volatilitesinin diğer önemli paralara çok yaklaşacağı şeklinde.

Bloomberg News