Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen haftayı 5,3930 seviyelerinde tamamlayan Dolar/TL yeni haftaya  5.37 - 5.39 bandında başladı.

Dolar/TL geçen hafta Perşembe günü Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmeme kararının ardından 5.35'ten 5.30'a gerilemiş ancak burada tutunamayıp yeniden 5.35'li seviyelere yükselmişti.

Bu hafta yurt içi ve yurt dışı piyasaların veri akışı yoğun. İçeride Ekim ayı sanayi üretimi ve Eylül işsizlik verileri açıklandı. İşsizlik oranı %11.6 olurken sanayi üretimi beklentilerden fazla düştü. Verilerin ardından dolar 5.39'daki seyrini sürdürdü.

 


Haftanın devamında Fed'in faiz kararı küresel piyasaların radarında olacak. ABD Merkez Bankası'nın yılın son toplantısında faiz arttırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Başkan Jerome Powell'ın açıklamaları da piyasalar açısından önemli olacak. Yine bu hafta İngiltere ve Japonya Merkez Bankaları'nın faiz kararları takip edilecek.

Atlas Portföy Genel Müdür Yardımcısı Cem Şekerci Bloomberg HT'ye "Asya piyasaları biraz daha morallenmiş durumda. Cuma günü ABD'deki sert satışların şoku atlatılmış gibi duruyor. Fed toplantısı çok önemli olacak. Faiz artırımı yüksek ihtimal yapılacak ama tonda bir miktar güvercinleşme göreceğiz. 2019 yılında faiz artırımı için Fed üyeleri nerede görüyorlar bu önemli olacak. Beklediği gibi güvercin ton gelirse global hisse senedi piyasalarında gördüğümüz panik havasını biraz rahatlatabilir" ifadesini kullandı.