Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL yeni haftada dar banttaki seyrini sürdürüyor. Dün gün boyu 5.37 - 5.39 seviyelerinde dalgalanan dolar/TL bu sabah saatlerinde de 5.38'den işlem gördü, ardından düşüşe geçerek 5.3333'e kadar indi. Euro/TL 6.11'den 6.08'e indi, sepet kur da 5.72 seviyelerinde..Bugün çoğu gelişen ülke para birimi de dolar karşısında değer kazandı.

Yurt içinde bugün kritik bir veri akışı bulunmuyor. ABD'de ise akşam saatlerinde Fed'in faiz toplantısı başlayacak. Fed'in bu toplantıda faiz artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Ancak uzmanlar faiz artışından ziyade metindeki söylem, gelecek yıla ilişkin faiz artış tahminleri ve Başkan Jerome Powell'ın konuşmasının önemli olacağına dikkat çekiyor.

Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasa Ekonomisti Jason Tuvey yolladığı bir notta Türkiye'de dün açıklanan Ekim sanayi üretiminin beklentiden daha düşük olmasına dair "ekonominin 3. çeyrekteki daralma sonrası 4. çeyrekte muhtelemen teknik resesyona girdiğini gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

Uzman, zayıf ekonomik büyümenin yanı sıra enflasyonda geçen ay yaşanan düşüş ve Türk Lirası'ndaki toparlanmanın Merkez Bankası'nın gelecek senenin başında faiz indirimini tetikleyeceğini öngördü.

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye Fed'den yarın faiz artışının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Uzman, "Powell'ın son konuşmaları güvercinvariydi, yarın dengeli açıklamalar bekliyorum. Piyasalarda kırılganlık arttı, büyüme endişeleri artıyor. Aşırı şahin konuşmalar piyasaya daha fazla satış getirir" diye konuştu.