Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in Washington'da 2 gün süren toplantısında ABD Başkanı Donald Trump'ın baskılarını bir kenara bırakarak faiz oranlarını bu sene 4. kez artırması, 2019 yılı için ise daha yavaş artış sinyali vermesi bekleniyor.

FAİZ AKSİYONU

FOMC'nin bugün faiz oranlarını 25 baz puan artışla %2.25 - 2.50 bandına taşıması ve 10 yılın en yüksek seviyesine çıkarması bekleniyor. Faiz kararı bu akşam Türkiye saatiyle 22:00'de açıklanacak.

 

Para politikası metninden daha fazla kademeli artış olacağı söyleminin çıkarılabileceği ve ekonomik tahminlerin de aşağı yönlü revize edilebileceği belirtiliyor. Fed'in bu toplantıda faiz artışı yapmaması da piyasalarda tamamen dışlanmıyor.

Başkan Jerome Powell'ın saat 22:30'daki basın toplantısında Trump'ın faiz artışı eleştirilerine dair sorularla karşılaşabileceği belirtiliyor.

DOT PLOT TAHMİNLERİ

Eylül'de 3 olan 2019 yılı faiz artışı beklentisinin 2'ye inebileceği belirtiliyor. Komite'nin gelecek yılki politika ayarlamasını yaparken enflasyonu gözleyeceği belirtiliyor.




BİLANÇO

Kasım ayına ait tutanaklar, FOMC'nin bilançoda uygun büyüklüğün ne olduğubna dair tartıştığını göstermişti. Bu tartışmanın Aralık ayında da olması bekleniyor.

EKONOMİK DEĞERLENDİRME

Ekonomik aktiviteye ilişkin görüşlerde Kasım toplantısından bu yana çok büyük değişiklikler olması beklenmiyor.

ENFLASYON GELİŞMELERİ 

Çekirdek enflasyon Temmuz ayında Fed'in %2 hedefine ulaşmasından bu yana gevşedi ve Ekim'de %1.8 olarak gerçekleşti.

Kasım'daki 'beklentiler fazla değişmedi' söyleminin metinde kalabileceği belirtiliyor. Eğer Komite bu değerlendirmesinde değişikliğe giderse piyasalar bunu güvercin algılayacak. 


KARŞI GÖRÜŞLER


Aralık ayı toplantısında karşı görüş beklenmiyor, ancak gelecek sene işler değişebilir. Seneye koyu 'güvercin' tutumdaki St. Louis Fed President James Bullard ve 'şahin' tutumdaki Kansas City Fed President Esther George gibi isimler olması, en az bir toplantıda karşıt görüş olacağını gösteriyor.
 
EKONOMİK PROJEKSİYONLAR

2018 büyüme tahminlerinde ılımlı bir artış ve enflasyondaki geevşeme nedeniyle enflasyon beklentisinde aşağı yönlü revizyon bekleniyor.

DOĞAL FAİZ ORANI

Powell'ın doğal faiz oranı konusundaki görüşü de takip edilecek. Powell 3 Ekim'deki konuşmasında doğal faizden uzak olduklarını belirtmiş ve piyasada satış dalgası yaşanmış, 28 Kasım'da ise doğal faiz oranının biraz altında olduklarını belirtmişti.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Cornerstone Macro LLC ortağı Roberto Perli "Son belirsizlikler, en azından birkaç Fed yetkilisinin daha yatay bir faiz patikasından yana olmasını sağlayabilir. Eğer dot plot'ta 2019 için 2 faiz artışı öngörülürse piyasa Mart ayında faiz artışı olmayacağına ikna olabilir" değerlendirmesini yaptı.  

FOMC Kasım ayında daha fazla kademeli artış söylemini revize etmeyi tartışmıştı. Komitenin söyleminde küresel büyümedeki yavaşlamayı vurgulayabileceği de belirtiliyor.

Invesco Kıdemli Makro Stratejisti James Ong, "Söylem öncekine göre daha güvercin tonda olabilir. ABD'de finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaştı" dedi.