Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), Fed'in hafifçe daha güvercin bir faiz patikası işaret ettiği toplantıdan birkaç saat sonra gerçekleştirdiği bu yılın son toplantısında, enflasyona yönelik risklerin arttığı bir ortamda, teşvik programında değişikliğe gitmedi.

BOJ, Perşembe günü toplantı sonrası yaptığı açıklamada, getiri eğrisi kontrolü programını koruduğunu ve varlık alımlarını değiştirmediğini kaydetti. Bu karar, Bloomberg'in anketine katılan 49 ekonomistin tümünün tahminine paralel çıktı.

Başkan Haruhiko Kuroda, kötüleşen bir ortam ile karşı karşıya. Petrol fiyatlarındaki sert düşüşle birlikte, ekonomistler enflasyonun önümüzdeki yıl sıfır seviyesine gerilemesini bekliyor. Çin'de yavaşlayan büyüme, ABD-Çin ticaret savaşı ve Brexit'ten kaynaklanacak sorunlar, hepsi birlikte, son üç çeyreğin ikisinde daralan ve ihracata bağımlı bir ekonomi olan Japonya'yı olumsuz etkileyebilir.

Sumitomo Mitsui Banking Corp. baş Japonya ekonomisti ve eski BOJ yetkilisi Junko Nishioka, "Fed tarafından da paylaşılan temkinlilik seviyesinin artması ile birlikte, BOJ bir süre bekle-gör modunda kalacak," dedi ve "Politika normalleşmesini işaret  etmenin zamanı olmadığını hepsi biliyor" şeklinde görüş bildirdi.

BOJ'un bugünkü kararı, Goushi Kataoka ve Yutaka Harada'nın muhalefeti ile ikiye karşı yedi oyla alındı.