İnternette vergi artışları kafaları karıştırdı
Çarşamba günü Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeyle e-kitaplardan alınan vergi oranı yüzde 8'den, e-dergi ve e-gazeteden alınan vergi oranları da yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltildi
Son dönemlerde artan internet yayın abonelikleri ve reklam harcamalarının internet mecralarına kaymasıyla beraber devlet de buradan gelecek vergi gelirlerini yükseltmeyi hedefliyor.
Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeyle e-kitaplardan alınan vergi oranı yüzde 8’den, e-dergi ve e-gazeteden alınan vergi oranları da yüzde 1’den yüzde 18’e yükseltildi. Bununla beraber internet ortamında reklam hizmeti verenler veya verilmesine aracılık edenlerden alınacak vergi oranı da yüzde 15 olarak belirlendi.
Devletin sanal ortamda faaliyet gösteren kişi ve kurumlara vergiyi nasıl uygulayacağı ise merak konusu oldu. Uygulamanın 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren etkin olacağı belirtilirken, vergi uzmanı Dr. Nedim Türkmen, “İnternet ortamında reklam verenler reklam bedellerini kime ödüyorlarsa (portalın sahibi ya da aracı) bunlara yaptıkları ödemelerden %15 gelir vergisi tevkifatı yapıp bu kişiler adına vergi dairesine yatırmak zorunluluğu kapsamına alınmıştır” ifadelerini kullandı.
E-kitap, e-dergi, e-gazetelere de vergilerin yüzde 18’e çıkarılması konusunda Türkmen, “Hükümet bu düzenlemeleri e-kitap, e- dergi ya da e-gazete okunmaması için veya internet ortamına reklam verilmemesi için çıkartıyor diye değerlendirmemek gerekir. Böyle bir düzenleme yapılmasının temel gerekçesi büyüyen bütçe açığını kapatmak yani vergi gelirlerini artırmaktır” dedi.
Sosyal medya platformlarında ise yeni düzenlemeye karşı tepkiler yükseldi.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, Twitter üzerinden yaptığı yorumda “Kitaplardan KDV kaldırılsın. Okumaya destek olunsun. Öğrenciler kitap alabilsin” ifadelerini kullanırken, Gürkaynak Avukatlık Bürosu Partneri Gönenç Gürkaynak da yine Twitter üzerinden “E-gazete, e-kitap ve e-dergi KDV’sinde…yapılan dramatik artış, rahatsız olması çok da önemsenmeyen insanları rahatsız ediyor olacak” dedi.
“İnternet abonelikleri artmaya devam edecek”
İnternet üzerinden yapılan yayınlara ise ilgi ve yatırım dünya genelinde artıyor.
Apple bu yıl Mart ayında Texture isimli dergi ve gazeteleri bir arada toplayan uygulamayı satın alarak 200’e yakın dünya çapında küresel dergi ve gazeteye yer vereceğini duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamada uygulama ile güvenilir kaynaklara dayandırılan kaliteli gazeteciliğin desteklenmesinin hedeflendiği belirtildi.
Apple, farklı basın kuruluşlarına kullanıcı dostu erişimi ne kadar bedelle sunacağını ise netleştirmedi.
Deloitte tarafından Mayıs ayında hazırlanan bir raporda online abonelikler konusunda çarpıcı rakamlar ortaya konuldu.
Bu yılsonu itibariyle dünya genelinde internet üyeliği olan kişi sayısının 350 milyon olacağı tahmin edilirken, 2020 itibariyle her bir kişinin ortalama dört internet mecrasına üye olacağı tahmin ediliyor. Rapora göre gelişmiş ülkelerde 2020 itibariyle yetişkinlerin en az beşte biri dijital üyeliklere aylık ortalama 100 dolar para ödüyor olacak.
KPMG Türkiye Vergi Partneri Emrah Akın, konu hakkında Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede “Normalde internet hizmetlerine %18 KDV zaten ödeniyor, devlet oradaki açığı kapatmış oldu” dedi. Düzenlemenin yayın sektörüne darbe vuracağının altını çizen Akın, şirketlerin Türkiye’de ofisleri olduğu sürece devlete de vergi ödeyeceklerini, aksi takdir de Booking.com örneğinde olduğu gibi sorun yaşayabileceklerini belirtti.
Akın Aytekin/Bloomberg HT