Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL kuru Asya'daki işlemlerde sert yükseldi.

Kur, Japonya piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı hacimsiz işlemlerde 5.8788 seviyesine kadar çıkarak 15 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Daha sonra hızlı bir şekilde gerileyen kur, sabah erken saatlerde yüzde 1.5 yukarıda, 5.49 seviyesinden işlem gördü. Beklentiden iyi gelen Aralık ayı enflasyon verisi sonrası kur 5.47'lerden 5.44'ün altına geriledi, akşam saatlerinde ise yeniden sert yükselerek 5.58'lere çıktı.




YÜKSELİŞİN NEDENİ

Dolar/TL'de bu yükselişin, uluslararası piyasalarda görülen volatiliteden dolayı riskten kaçış ve Asya'daki hacimsiz işlemlerde algoritmaların tetiklenmesi olarak gösteriliyor.

Apple Inc.'in satış tahminlerini düşürmesi de riskten kaçış işlemlerini hızlandırdı ve dolar/yen paritesinde sert düşüşlere neden oldu. Buna bağlı olarak Japon perakende yatırımcılarının yen karşılığı TL satmasının da kurdaki yükselişi desteklediği belirtiliyor.

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye Apple'ın açıklamaları sonrası global büyüme kaygılarının öne çıktığını hatırlatarak "özellikle dolar/yen paritesinde sert hareket oldu, bu da TL başta olmak üzere birçok para birimine sert yansıdı. Dolar 5.42 üzerinde kaldıkça kısa vadede yön yukarı olacak. 5.54 direncine doğru yükseliş eğilimi devam edebilir." diye konuştu.