Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsalarında Çin hisse senetleri ralli yaparken Japonya hisseleri, yatırımcıların zayıf ekonomik verilerden Apple'ın satış görünümünü kısması gibi bir dizi negatif haberin etkisinde kalmasıyla yılın ilk işlem gününde geriledi.   

Çin'de Şanghay bileşik endeksi, bugün açıklanan hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi'ndeki (PMI) artış ve güçlenen tepki alımlarının etkisiyle kapanışa yakın yüzde 1,9 artarak 2.510,82 puan oldu. Çin ve ABD arasında, Pazartesi günü bakan yardımcıları seviyesinde başlaması beklenen ticaret müzakereleri ticaret gerilimine ilişkin endişeleri  yatıştırdı.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi, sert düşüş kaydetti. Açılışın ardından gelen satışlarla 19.241,37 puana kadar gerileyen endeksi, kapanışa yakın kayıplarının bir kısmını telafi etse de günü yüzde 2,3'lük azalışla 19.561,96 puandan tamamladı.

Yatırımcıların zayıf verilerden Apple Inc.'in satış tahminini düşürmesine kadar bir dizi olumsuz haberi değerlendirmesi Asya'daki ayrışmada etkili oldu.  Iphone'un satış görünümünü düşürmesiyle küresel  işbirlikçileri olan Apple tedarikçileri Sharp Corp. and Kyocera Corp. hisseleri geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi  Endüstri grubu içinde en çok teknoloji hisseleri arttı.

Endeks Özetleri

*Japonya'nın Topix Endeksi, yerel saatle 12:50'de yüzde 2 geriledi.

*Çin'in Shenzen Bileşik Endeksi, yüzde 2.2 yükselerek önceki 1.2'lik kaybının bir kısmını geri aldı.

*Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 1.5 arttı.

* Australia’nın S&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 0.7 düştü.

*Hindistan'da Sensex Endeksi yüzde 0,2 yükseldi.

*Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,8 kazançta.