Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys Bloomberg HT'de Güzem Yılmaz'a konuk oldu.

Matys, Türk Lirası'nın bu yılın başından beri en kötü performans gösteren para birimlerinden biri olduğunu, TL'de son satışların Japon yeninden kaynaklandığını bildirdi.

Matys beklentiden iyi gelen Aralık enflasyonu sonrası Merkez Bankası'nın en azından yılın ilk yarısında herhangi bir faiz indirimi yapmaması gerektiğini söyledi. Matys şu anki küresel koşullarda faiz indiriminin tam ters etki yaratabileceğine dikkat çekti ve "Faiz indirimi TL için önemli bir desteği ortadan kaldırabilir ve TL'de yeni bir satış baskısına neden olur. Bu da enflasyon için negatif olur, yüksek enflasyon süreci uzayabilir" diye konuştu.
 
Matys piyasalarda ABD - Çin ticaret savaşlarına dair bir iyimserlik algısı olduğunu belirterek "gelecek hafta 2 ülke arasında görüşme olacak, bu da gerilimi azaltabilir. Ancak bu sorunun yakın zamanda biteceğini düşünmüyoruz. Bu da gelişen piyasalar için risk." ifadesini kullandı.

Manulife Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Richard Segal ise Bloomberg HT'ye TL'de toparlanma için hala yer olduğunu, Merkez Bankası'nın ve politika yapıcıların atacağı adımların TL'nin hareketinde önemli olacağını vurguladı.