Advertisement
HABERLER ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eskişehir'de ilk milli helikopter motoru TS1400 testine katıldı. Milli helikopter motoru testten başarıyla geçti.

Bakan Varank, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ/TEI tarafından geliştirilen Gökbey Genel Maksat Helikopterine güç verecek TS1400 turboşaft motorunun testini gerçekleştirdi.

Daha sonra TEI tarafından geliştirilen ve Yerli Kara Şahin Helikopterinde kullanılacak T700 Helikopter Motoru Test Bremzesi Açılış Törenine katılan Bakan Varank, burada yaptığı konuşmada, söz konusu test bremzesinin, "Yerli Kara Şahin Helikopterleri"nde kullanılacak turboşaft motorlarının test edilmesine imkan tanıyacağını kaydetti.

TEI'nin söz konusu bremzeyle Türkiye'de ilk defa T700 motorlarının üretim testlerinin yapılabileceğini anlatan Varank, şöyle konuştu:

"Az önce testini gerçekleştirdiğimiz ilk milli helikopter motorumuz TS1400 ise Sayın Cumhurbaşkanımızın ismini koyduğu Gökbey'e güç verecek. Tamamı TEI mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen TS1400 turboşaft motoru, dışa bağımlılıktan kurtulmamız için atılan çok önemli bir adımdır. Savunma Sanayii Başkanlığımızın himayesinde ve finansal desteğiyle yürütülmekte olan TS1400 Motor Geliştirme Projesi ile ülkemize sadece ilk yerli helikopter motorunu kazandırmakla kalmayacağız. Bu süreçte, tasarım, üretim, test ve malzeme veri tabanı altyapılarını da ülkemize kazandırmış olacağız. Bugün, yerinde gözlemlediğim TEI'nin dünya standartlarındaki imalat ve tasarım yetkinlikleri sayesinde hepimizin gurur duyacağı motorumuz ortaya çıkacaktır. Ayrıca bu motorun turbojet ve turboprop versiyonları şu an geliştirilmekte olan milli kabiliyetlerimiz açısından önemli farklı platformlara güç verecek."