Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

 (17:00'de güncellendi)

Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB) spor kulüplerinin borçlarının yapılandırılmasına ilişkin açıklama geldi.

TBB'nin açıklamasında futbol kulüplerinin borçlarının silinmesinin söz konusu olmayacağı belirtilirken borçların bir bankaya devrinin söz konusu olmadığı ifade edildi.

Açıklamada tüm bankaların kendi kredi risklerini yöneteceğinin altı çizildi.

TBB'nin internet sitesinde bulunan duyurunun tam metni şu şekilde:

Futbol kulüplerinin
idari ve mali yapılarının güçlendirilmesine ilişkin

Kamuoyu Duyurusu

7 Ocak 2019

Futbol kulüplerinin idari ve mali yapılarının bir bütünlük içinde yönetilmesini amaçlayan bir çalışmanın ilgili taraflarla iletişim içinde yapılmakta olduğu Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından 27 Aralık 2018 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştu. Çalışma ile ilgili detaylı bilginin daha sonra açıklanacağı belirtilmişti. Buna rağmen, bazı yazılı ve sosyal medya mecralarında gerçeği tam olarak yansıtmayan haberlerin yer aldığı görülmüştür.

Ön çalışmanın ayrıntılarının a Spor kanalının 7 Ocak 2019 tarihindeki (bu akşam) futbol programında paylaşılması öncesinde, aşağıdaki hususlara ilişkin bir açıklama yapılması ihtiyacı duyulmuştur:

- TBB Yönetim Kurulu Başkanı, bu çalışmalara sadece kendi bankasını temsilen değil, futbol kulüplerinin kredi ilişkisinde bulunduğu diğer bankaları da temsilen katılmaktadır.

- Bankalar diğer sektör müşterilerine sundukları yapılandırma imkanlarında olduğu gibi, bu proje çerçevesinde de futbol kulüpleriyle benzer bir uygulama içerisinde olacaklardır.

- Futbol kulüplerimiz ile bankalar arasındaki ilişki, ticari olup, bundan sonra da aynı anlayışla devam edecektir. Bu çerçevede; futbol kulüplerimizin borçlarının bir bankaya devredilmesi söz konusu olmayıp her banka kendi kredi riskini yönetmeyi sürdürecektir.

- Yeniden vadelendirme ve yapılandırmada, borçların silinmesi veya piyasa normlarının dışında fiyatlama yapılması söz konusu olmayacaktır.

- Kulüplerimiz bir banka ile değil, çok sayıda banka ile kredi ilişkisi içindedir. Kulüplerimizin gelirlerinin, giderlerini karşılayacak düzeyde olduğu da bilinmektedir. Ancak, bu çalışma ile geçmişten gelen ve geleceği de etkilemekte olan borçluluk yapısının yeniden vadelendirilmesi/yapılandırılması amaçlanmaktadır. Sıkı mali kriterler getiren bu çalışma futbol kulüplerine yeni kredi kullandırımı anlamına da gelmemektedir.

Çalışma ile mali bünyenin güçlendirilmesi ve futbol kulüplerinin çağdaş bir yapıda faaliyet göstermelerini temin edecek kurallar ve ilkelerin çerçevesi belirlenecektir.

Bu proje, Türkiye Futbol Federasyonu’nun liderliğinde, TBB’nin de iştiraki ile futbol endüstrisinin sürdürülebilir bir performans içinde gelişimini mümkün kılacak yapıya kavuşturulmasına yönelik ilgili tüm tarafların dahil olduğu bir çalışmadır.

TFF Başkanı ve TBB Yönetim Kurulu Başkanı, bugün (7 Ocak 2019) birlikte a Spor kanalında saat 20:00’da yapılacak yayında çalışmaya ilişkin detayları paylaşacaklardır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Saygılarımızla,

Türkiye Bankalar Birliği

Bloomberg HT  finans merkezi programında Gökhan Şen’e konuk olan  Medipol Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ spor kulüplerinin yeniden yapılandırılması konusunda değerlendirmelerde bulundu.

“Benim kulüpler birliği başkanlığım döneminde Finansal yapılandırma komitesi kurmuştuk. O yapılandırma komitesinin amacı şuydu; şuan ki borç gelir gider tablosunun bir fotoğrafını çıkarmaktı. O günkü rakama baktığınızda 2015-2016 yılında bir milyar dolar civarında 18 kulübün borcu vardı. Bugün baktığınızda borç yaklaşık 2 milyar dolarlara gelmiş durumda. Neden büyüyor? Tedbir alınmazsan gelir gider dengesi sağlanmazsa bu maalesef yol alamıyor. Onun için bundan sonra öncelikle sayın cumhurbaşkanımızın ve hazine maliye bakanımızın destekleri ile bir yapılandırma olabilir ama bunu disipline etmemiz lazım. Gelir gider denk bütçe yapmamız lazım. TFF’da bundan sonra lisans ile ilgili kuralları harfiyle uygulamalıdır. Eğer bu uygulanırsa UEFA’nın yaptığını TFF yapmış olacak. Bundan sonra herkes denk bütçeye gelir gider dengesini sağlamak zorunda. Aynı zamanda yönetim kurullarının döneminden sorumlum olması da isabetli bir karar olur” dedi.

"Bazı kulüpler borçlu değil örneğin Başakşehir, Kasımpaşa ve Göztepe gibi bu kulüpler bu düzenlemeyi doğru bulmakta mı?" sorusuna verdiği yanıtta,  Gümüşdağ, "Kulüpler menfaati nasıl olacaksa biz onu doğru buluruz. Türk futbolunun menfaati için denk bütçe oluşturmak ve bundan sonraki gelir gider dengesini sağlamak ve hesapsız harcamaların önüne geçmek gerekir. Bu yüzden biz bunlardan rahatsızlık duymuyoruz. Tabii ki bakanlığımızın borçsuz olanları  ve ödemelerini gününde yapanları teşvik edecek indirimler uygulaması gerekir" şeklinde görüş bildirdi.

Denizbank Genel Müdürü hakan Ateş de Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu. "Nasıl bir yapılandırma olacak? Karşılığında ne isteyeceksiniz?" sorusuna verdiği yanıtta, Ateş, "Federasyon başkanımız Demirören ile sayın TBB başkanımız Ziraat Bankası genel müdürümüzün sanırım akşam saatlerinde bir görüşmeleri olacak. O çerçevede yapılandırma diye sözünü ettiğimiz konu aslında bütün sektörlerde ihtiyaç halide yapılan bir şey. Biz sizin de yayında bahsettiğiniz gibi bankanın 21. Yılını bitirdik ama 20 yıldır futbol kulüplerini finanse ediyoruz. Amatör branşların finansmanı da futboldan sağlanıyor. Geliri dolarsa dolara göre euro ise euro’ya göre finanse ediyoruz. Stadyumlarını yapmaları, spor tesisleri yapmaları için ağırlıklı kullandırdığımız krediler bar. Bugün itibari ile biz sadece kredi vermekle değil aynı zamanda Sermaye Piyasası işlemlerinde de varız. Hem Fenerbahçe hem de Trabzonsporumuzun halka açılmasında rol oynadık, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Galatasaray’ın gelir ve gideri olan şirketlerini birleştirdik. Beşiktaşımız, Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzon ve Bursaspor bütün sermaye artırışı ve bütün sermaye işlemlerini bankamız üzerinden yapıyoruz.

4 kulübümüzün  gelirlerine baktığımızda son iki ayda sadece halka açık bölümleri itibari ile gelirleri de 265 milyon ile 913 milyon arasında değişmiş. Kısacası burada çok ciddi bir gelir var. Ancak  yönetimlerin hatalı giderlerinden ve giderlerin normalin çok üzerinde olması nedeniyle finansman açıkları oluşabiliyor.  4 büyükler için konuşuyorum; 100 milyon üzerinde geliriniz var ve kar amacınızda yok ve kulübün zararı katlanarak büyüyor. Burada aslında daha iyi yönetilmesi gereken bir husus olduğu ortada" dedi.

 

 

(17:00'de güncellendi)