Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg HT Akıllı Para programında Açıl Sezen’e konuk olan Whireland Baş Piyasa Analisti Micheal Ingram  Fed’in bu yıl bir faiz artışında bulunacağını söyledi.

Piyasalardaki oynaklığı, Fed’in son kararları ve Powell’in son açıklamalarından sonra çevrenin değiştiğini vurgulayan Ingram, “Piyasaların beklentisinin ne olduğunu bakacak olursak özellikle ABD faizleri ve Fed’in ne işareti verdiğine bakacak olursanız;  aralıktaki nokta tahminler değişti sizin de söylediğiniz gibi 2019 yılındaki faiz artırımları 3’ten 2’ye düştü. Ancak 2020 yılı için bir tane daha faiz artırımı olabilir” dedi.

Powell’in son açıklamalarında esneklikten bahsettiğini belirten Analist, “Piyasalara bakacak olursanız piyasalarda zaten şu anda faiz artırımına işaret ediyor. 2019 yılında belki, faiz indirimi bile olabilir diyorlar. Şu an Fed’in işaret ettiği şeyin tam tersi oluyor. Powell esneklikten bahsetti faiz oranları politikalarında, bu yüzden esneklikten bahsedebiliriz. Özellikle bilanço sıkılaşması için ancak buradaki piyasaların pozisyonlarına baktığımız zaman hala volatilite olduğunu söyleyebiliriz” diye ekledi.

Bütün bunların dışında jeopolitik sorunlara da dikkat çeken Ingram,  “Bu yıl Fed tarafından 1 faiz artırımı görebiliriz. (Diğer bir konu ABD ve Çin arasındaki yaşanan ticaret savaşında) ekonomik yavaşlama var.  Faizlerin bu indirilmesini beklemek bu noktada mantıksız olabilir.  Doların da güçleneceği söyleyebiliriz. Çünkü para sıkılaşmadan söz ediyoruz. Piyasalarda bazı riskler var örneğin sıkılaşma yüzünden ABD’de kredi piyasasından bahsedebiliriz.  Fed’in faiz oranının biraz altında olduğunu ve enflasyonda da yumuşak taraftayız. Bu noktada da 1 faiz artırımdan bahsediyor olabilir. Bu döngü ile faiz artırımı bitebilir” dedi.