Advertisement
HABERLER ABONE OL

Canadian Imperial Bank of Commerce FX Analisti Jeremy Stretch Bloomberg HT’deki Akıllı Para programında Açıl Sezen’e değerlendirmelerde bulundu. Strectch, gelişen ülke para birimlerinde değer kazancı yaşanırken Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybının sebebinin ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi endişesinden kaynaklandığını söyledi.

Stretch “Fed tarafından güvercin açıklama geldi. Fed'in zaten gelişen piyasa para birimlerinden faydalanması gerektiğini düşünüyorum. Ancak kısa vadeli sorun Türk Lirası’nda aslında bu da piyasa endişesinden kaynaklanıyor. Özellikle de ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerden bahsedebiliriz. Şu an piyasalar iki ulus arasında herhangi bir şekilde ilişkilerin kötüleşmesinden korkuyor. Bu durum kısa vadede yatırımcıların belirsizlikten dolayı endişe duymasına sebep oluyor. Bu yüzden diğer gelişen piyasa para birimlerinin altında bir performans sağlıyor” dedi.

Açıl Sezen’in “TL için kötü günlerin geride kaldığını söyleyebilir miyiz?”sorusuna Stretch,  “Dolar/TL ’deki aralık önümüzdeki dönemlerde daha dar olacaktır. Geniş oynaklık seviyelerini göreceğimizi düşünmüyorum. Koşulları düşündüğümüz zaman ve gelişen para birimleri düşündüğümüz zaman küresel büyüme yavaşlıyor. Ancak daha az agresif Fed’in de daha iyi koşullar sağlayacağını düşünüyorum. Dolar/TL’de artış olabilir. Geçen yıl 6 ve 7’leri gören dolar/TL’den ziyade dolar/TL 5.65 seviyelerine çıkabilir. Ancak bununla birlikte elbette daha dar bir aralığın olabileceğini söyleyebilirim” dedi.