Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, Fed'in Aralık toplantısından iki hafta sonra Başkan Jerome Powell'ın bankanın “politikayı hızlı bir şekilde ayarlamaya hazırlıklı” olduğunu açıklamasının ardından sakinleşmiş olabilir.

Buna karşın Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Çarşamba günü TSİ 22:00'da açıklanacak Aralık toplantı tutanakları, politika yapıcıların 18 – 19 Aralık toplantısında ne kadar hemfikir olduklarına dair ipucu verebilir.

Fed'in Aralık toplantısında yetkililer, oy birliğiyle faiz artırımına giderken, hisse senetlerindeki düşüş ve ABD Başkanı Donald Trump'ın faiz artırımlarının durması yönündeki baskısına rağmen daha fazla artırım tahmin etmişti.

Bank of America Corp. ABD ekonomisi birim yöneticisi Michelle Meyer, “Tutanaklar önemli olacak çünkü bize FOMC içindeki tartışmaya ilişkin bir fikir verecek. Faiz hareketleri hala bir komite kararı ve komitedeki görüş ayrılığı önemli.” dedi.

Tutanaklarda ekonomistlerin dikkat edeceği dört konu şu şekilde:

Neden “Daha fazla kademeli”?

Yatırmcılar tarafından faiz artırımı beklenirken birçok Fed takipçisi FOMC'nin toplantı sonrası açıklamasının metinde uzun süredir bulunan “Daha fazla kademeli faiz artırımları” ifadesinin çıkarılarak daha güvercin hale gelmesini bekliyordu. Bunun yerine yetkililer, yalnızca “Bazı daha fazla kademeli faiz artırımlarının” hala görünümlerinde olduğu şeklinde dil değiştirdiler.

Wells Fargo & Co. kıdemli ekonomisti Sarah House, “Eminim 'Bazı daha fazla kademeli faiz artırımlarıyla' ilgili daha fazla tartışma olmuştur. Belki tutanaklar bize bu ifadeyi niye tuttuklarına dair daha fazla sebep söyler.” dedi.

Riskler dengesi

Benzer şekilde komite ekonomik görünümlerine yönelik risklerin “Kabaca dengeli” olduğu değerlendirmesini korudu. Fed yetkilileri buraya “Küresel ekonomik ve finansal gelişmeler takip edilecek.” ifadesini ekledi fakat bununla kalmayarak -finans piyasalarındaki birçoğunun inandığı gibi- risklerin aşağı yönlü olduğunu kabul edebilirler.

BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Jennifer Lee, özellikle hangi risklerin politika yapıcılar tarafından en önemli olarak görüldüğüne dair daha fazla bilgi görmeyi umduğunu belirtti. Örneğin, Çin ya da Avrupa'da daha yavaş büyümeye veya ticaret savaşına ilişkin ne kadar endişe duyuyorlar?

Finansal Koşullar

Ekonomistler aynı zamanda Fed yetkililerinin -hisse senetlerindeki ani düşüş de dahil olmak üzere- finansal koşulların sıkılaşmasını nasıl gördüğüyle ilgili detaylara da bakıyor olacak.

Chicago'da Northern Trust Corp. baş ekonomisti Carl Tannenbaum, “Piyasa olayları hakkında konuşulan paragraflara ve kararın farklı olması gerektiği yönünde endişeler olup olmadığına çok dikkat edeceğim.

Tannerbaum, Fed'in faiz artırımı kararının FOMC'nin 10 üyesi tarafından oy birliğiyle onaylandığını belirterek “Fakat görünenin ardındaki durum farklı olabilir ve piyasa koşullarının ne kadar ciddeye alınacağı tutanaklarda ortaya çıkabilir.

Bilanço

Ekonomistler yetkililerin Fed'in bilançosuyla ne yapmayı planladıklarına dair herhangi bir sinyali de iki açıdan memnuniyetle karşılayacak.

Powell'ın 4 Ocak'taki yorumları Fed'in politika esnekliğinin devam eden bilanço daraltmasına genişlediğini belirtmesiyle finansal piyasalara güven verdi. Geçen hafta öncesinde, 19 Aralık'taki basın konferansı da dahil, Powell sürekli bir şekilde bilanço küçültmesinin “Otomatik pilotta” olduğunu söylüyordu.

Tutanaklar yetkililerden herhangi birinin bu duruşun yeniden düşünülmesi gerektiği çağrısında bulunup bulunmadığına açıklık getirebilir.

İkinci olarak, piyasa katılımcıları Fed'in kısa vadeli faizleri kontrol etmede kullandığı araçlarını sürdürme ya da çok daha dar bir bilançoya dayanan bir sisteme geçme konusundaki uzun vadeli planlarına dair sinyal bekliyor. Yine de tutanaklarda bu konuya değinilip değinilmeyeceği net değil.

Meyer, “hangi rejimi seçecekleriyle ilgili iletişim konusunda çok geç kaldılar.” şekline değerlendirmede bulundu.