Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri, ABD ekonomisini etkileyebilecek küresel büyümeye yönelik riskler konusunda netlik görene dek beklemek amacıyla, Mart ayında ya da daha sonrasında faizde değişikliğe gitmeyebilir.

Son dönemde Fed yetkililerinden gelen mesajlar bu görüşü işaret ediyordu. Ancak bu durum, Fed'in Çarşamba günü açıkladığı 18-19 Aralık toplantısının tutanaklarında daha belirgin hale geldi. Tutanaklar, çok sayıda politika yapıcının, merkez bankasının "politikanın daha da sıkılaştırılması konusunda sabırlı olabileceği" görüşünde olduğunu gösterdi. Yatırımcılar Fed'in izleyebileceği yol hakkında fikir edinebilmek için Fed Başkanı Jerome Powell'ın TSİ 20:00'de yapacağı konuşmayı izleyecek.

MacroPolicy Perspectives LLC kıdemli ekonomisti Laura Rosner, "Fed yetkililerinden aldığım mesaj şu; 'Görünümümüz güçlü, ancak harekete geçmeden önce, kısa vadede durumun daha netleşmesini ve ekonominin sağlam temeller üstünde durduğunu görmek için bekleyeceğiz'," dedi ve "Sıkılaştırmaya ara verme konusunda tutarlı ve netler" şeklinde görüş bildirdi.

Merkez bankacılar gösterge faizi geçen ay yükseltti ve "biraz daha kademeli artışın" devam eden büyüme ile uyumlu olduğunu kaydetti. Yatırımcılar ilk olarak bunu şahin bir duruş olarak değerlendirdi ve hisse senedi piyasasında kayıplar derinleşti. Bloomberg News'ta iki gün sonra çıkan bir habere göre, Başkan Donald Trump Powell'ı görevden almayı tartıştı ve bu gelişmelerle sonucu, hisse senetleri Büyük Buhran'dan bu yana en kötü Aralık ayını yaşadı.

Ancak Aralık toplantısının tutanakları, politika yapıcıların daha temkinli bir yaklaşım içinde olduklarını gösterdi ve nitekim bu yetkililer daha sonra açıklamarında güvercin tutum sergilediler.