Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı KOBİ Değer Kredisiyle ilgili, "Bu paket kapsamında bir milyon liralık kredi verilmesiyle imalatçı ve üretici KOBİ’ler ayrıcalıklı muamele görüyor. Reel sektörün kaynak bakımından rahatlatılması ve teminatsız finansman, bugün en 'değerli' destektir." ifadelerini kullandı.

Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, 13 bankanın katıldığı, 6 ay ödemesiz 20 milyar liralık KOBİ Değer Kredisi’nin özellikle imalatçı ve ihracatçı için ciddi bir maliyet ve üretim desteği anlamı taşıdığını kaydetti.

Avdagiç, "KOBİ Değer Kredisi, üretim tezgahlarının işlemesi ve ihracatın topyekün bir hamleye dönüşmesi bakımından çok önemli. Kredi tutarı da gayet tatmin edici. Bir imalatçı KOBİ, 1 milyon lira kredi alabiliyor. Bununla makinelerini yenileyebilir, ham madde alabilir, stoklarını tamamlayabilir." açıklamasında bulundu.

Hükümetin 2019 yılına, reel sektöre destek paketleriyle giriş yaptığını belirten Şekib Avdagiç, şunları kaydetti:

"Hükümet son haftalarda reel sektörü kaynak bakımından rahatlatacak adımları art arda sıraladı. Reel sektöre destek; kart borcuna taksit, 350 bin esnafa 22 milyar lira krediden sonra bugün KOBİ Değer Kredisi ile devam ediyor. KOBİ Değer Kredisi ile kaynağa erişimde en büyük sorun olan teminat engeli de aşılmış oluyor. Bu paket kapsamında bir milyon liralık kredi verilmesiyle imalatçı ve üretici KOBİ’ler ayrıcalıklı muamele görüyor. Reel sektörün kaynak bakımından rahatlatılması ve teminatsız finansman, bugün en 'değerli' destektir."

 - "Bizim için son derece güven verici"

Destekle hem ihracatçı hem de üretici KOBİ’lere özel önem verilerek, ihracatın yeni bir raya oturmasının da sağlanacağını ifade eden Avdagiç, şunları ifade etti:

"İhracatımız da üretimimiz de tabana inerek KOBİ’lere doğru yaygınlaşacaktır. Topyekün kalkınma, ancak topyekün bir toplumsal hareket ile olur. Hükümetin son dönemde aldığı tedbirler ve en son Hazine ve Maliye Bakanımızın açıkladığı KOBİ Değer Kredisi, 'bankacılık kesimi, hükümet, özel sektör ve halkımızla birlikte' yeni ihracat seferberliğine, her hal ve şartta üretim kapasitesine sahip olmaya kapı aralamıştır. Diğer taraftan İTO olarak 432 bin tüccarı temsil eden Meclisimizde konuştuğumuz konuların ele alındığını ve karşılık bulduğunu görmek, bizim için son derece güven verici. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak başta olmak üzere ekonomi yönetimine teşekkür ediyoruz."

- "KOBİ'ler için önemli bir müjde"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan KOBİ Değer Kredisi'nin, finansman sıkıntısı yaşayan KOBİ'ler için önemli bir müjde olduğunu, reel sektörün moralini artırdığını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, yazılı açıklamasında, 13 bankanın katılımıyla hayata geçirilen "KOBİ Değer Kredisi" destek paketini olumlu bulduklarını belirterek, bu sayede KOBİ'lerin krediye ulaşma imkanının artacağını, ekonomik aktivitenin canlanacağını, istihdam, üretim ve ihracatın da bundan olumlu etkileneceğini ifade etti.

Bakan Albayrak tarafından açıklanan kredinin finansman sıkıntısı yaşayan KOBİler için önemli bir müjde olduğunu, reel sektörün moralini artırdığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"İstihdam ve enerjiden sonra hayata geçirilen yeni finansman desteğiyle firmalarımızı bu kritik dönemde yalnız bırakmadıklarını gösteren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Bakan Albayrak'a ve tüm bakanlarımıza teşekkür ediyoruz."

ATO'dan "KOBİ Değer Kredisi"ne destek

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, hükümetin reel sektöre yönelik desteklerinin KOBİ Değer Kredisi paketiyle taçlandırıldığını belirterek, "Üretim ve istihdamın çok önemli bölümünü sağlayan KOBİ'lerin desteklenmesi ekonominin kan dolaşımını hızlandıracaktır." ifadesini kullandı.

Baran, yazılı açıklamasında, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan KOBİ Değer Kredisi paketini değerlendirdi.

Hükümetin, Türkiye ekonomisinin Döviz merkezli saldırılarla kuşatma altına alınmaya çalışılmasından bu yana reel sektörü, finansman destekleri başta olmak üzere birçok alanda desteklediğine işaret eden Baran, KOBİ Değer Kredisi paketi için Bakan Albayrak'a teşekkür etti.

Baran, ekonomide yaşanan sıkıntının kısa sürede dengelendiğinin altını çizerek, üst üste yapılan müjdeli açıklamalarla reel sektörün sadece finansal açıdan değil, moral ve motivasyon olarak da desteklendiğini bildirdi.

13 bankanın katılımıyla sağlanan KOBİ Değer Kredisi destek paketinin önemine dikkati çeken Baran, şunları kaydetti:

"Türkiye'de firmaların yaklaşık yüzde 95'ini oluşturan KOBİ'lerimiz istihdamın yüzde 65-70'ini sağlıyor. Ekonomimizin bel kemiğini oluşturan, üretimin önemli bölümünü sırtlayan KOBİ'lerin finansman ihtiyacının karşılanması, istihdam, üretim ve yatırım konularında itici güç olacaktır. Başta imalatçı ve ihracatçılar olmak üzere, yıllık cirosu 25 milyon liranın altında olan işletmelerimiz toplam 20 milyar liralık paketten yararlanarak, rahat nefes alıp faaliyetlerini sürdürecekler. 6 ay geri ödemesiz ve aylık yüzde 1,54 faiz oranıyla verilecek kredi KOBİ'lerin faaliyetlerini artıracak, bu da bir anlamda ekonominin kan dolaşımını hızlandıracaktır."

 

AA