Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Son dönemde enflasyondaki hafif yavaşlama ve enflasyon beklentilerinde gerileme, 'Merkez Bankası faiz indirimine gider mi?' sorusunu gündeme getirdi. Ancak Bloomberg HT'ye konuşan uzmanların genel beklentisi bankanın yılın ilk toplantısında faizlerde değişiklik yapmayacağı yönünde.

Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi Merkez Bankası'nın bu toplantıda bekleyeceğini belirtti. Bürümcekçi "Yalnız karar metni önemli olacak, metinde eğer faiz indirimine kapı açtığına dair işaret verilirse indirim kadar etkisi olur ama ben o konuda da bekleyeceğini tahmin ediyorum" yorumunu yaptı.

Atlas Portföy Genel Müdür Yardımcısı Cem Şekerci bu toplantıda söylemde ve faizde değişiklik beklemediklerini söyledi.

Şekerci "Enflasyon beklentilerinde gerileme söz konusu, bu da acaba faiz indirimi gelir mi sorusunu gündeme getirdi. Benim beklentim Merkez Bankası'nın yılın 2. çeyreğinde bir indirim yapması." diye konuştu.

"İNDİRİMİN TERS ETKİSİ OLABİLİR"

Garanti Yatırım Başekonomisti Nihan Ziya Erdem enflasyonda hala bazı yukarı yönlü riskler olduğunu, Merkez Bankası'ndan bir değişiklik beklemediklerini bildirdi.

Ekonomist Dr. Veyis Fertekligil Merkez Bankası'nın faizleri indirmemesi gerektiğini kaydetti.

Invest AZ Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Avdan ise Merkez Bankası'nın faiz indiriminde erken hareket ederse ters etkisi olacağını söyledi. Avdan "Bu adımı erken atmamak lazım. Enflasyonun gerçek manada kontrol altına alınması lazım, düştüğüne güvenelim ki sonra Merkez Bankası faiz indirsin. 

Ağustos ayındaki Döviz krizi ciddi biçimde güvensizlik yarattı, banka bunu faiz artırımıyla giderdi. O nedenle bu güveni kazanmışken erken hamle yapmamak lazım" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası faiz kararını Çarşamba günü açıklayacak.