Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmelerinde ticarette hızlı adım atma kararı aldıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı, ikili ticaret hacmini 75 milyar dolara çıkartacaklarını söyledi. 

Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

"Geçtiğimiz ay tam sahaya çıkmak üzere hazırlıklarımızı son kez gözden geçirirken Sayın Trump'la görüştük. Sayın Başkan, ABD'nin Suriye'deki askerlerini çekeceğini, DEAŞ artıklarıyla mücadeleyi Türkiye'ye bırakacaklarını bize ifade etti. Biz de Fırat Kalkanı'nı hatırlatarak, Suriye'de DEAŞ'la mücadelenin önceliğimiz olduğunu belirttik. Askeri harekatımızı beklemeye aldık. Arada bazı çatlak sesler çıkıyordu. Biz bunları çok da önemsemiyorduk.

"TRUMP'IN VERDİĞİ MESAJLAR BİZİ ÜZDÜ"

Ne var ki dün Sayın Trump'ın verdiği mesajlar bizi üzdü. Dün gece bu meseleleri tekrar konuştuk. Gayet müspet bir görüşme oldu. Kendisi ABD askerlerinin Suriye'den çekilme kararını bir kez daha teyit etti. Bu güvenli bölge konusu 20 mil konusu kendisi tarafından ifade edildi. Gündemimizdeki tüm konularda ekiplerimizin görüşmesine karar verdik. Önceliğimizin DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadele etmek olduğunu vurguladık. Bizim Suriye'de hiçbir etnik ve dini grup gözetmeden herkese kucak açtığımızı, buna rağmen YPG/PYD'nin herkese zulmettiğini ifade ettik. Belgelerini de kendi danışmanlarına ulaştırdığımızı da söyledik. Bu terör örgütlerinin neler yaptıklarından bilgisi yoktu ki bizim bu aydınlatmamızdan memnun olduğunu söyledi. İkili ticaret hacmimizi 75 milyar dolara çıkarmak için daha kapsamlı adımlar atma kararı aldık. 

Türkiye siyasetin ve diplomasinin imkanlarını kullanmadan yana  bir ülke olarak üzerine düşeni yapmaya devam edecektir. Sayın Trump'la tüm bu konularda tarihi bir öneme sahip anlayış birliğine vardığımıza inanıyorum. Bir süredir uluslararası çevrelerde dile getirilen yanılgıyı düzeltmek istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti, Kürdüyle, Arabıyla tüm kardeşlerimizin devletidir. Hangi inanç grubundan olursa olsun hepsinin devletidir."