Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs 2019 yılında büyük ekonomilerde resesyon öngörmüyor.

Konuya dair CNBC'ye konuşan küresel hisse senedi başstratejisti Peter Oppenheimer "Bizim görüşümüz büyük ekonomilerde resesyon olmayacağı yönünde.  Geçen sene sonunda ABD'de parasal ve finansal koşullarda sıkılaşmayla ABD'ye yönelik beklentilerde sert düşüş vardı. Biz bir resesyon beklemiyoruz ama oldukça sert bir yavaşlama olabilir" yorumunu yaptı.

Natixis'in Aralık ayında ABD'li kurumsal yatırımcılarla yaptığı ankette çoğunluk 2019'da boğa piyasasının sonuna gelineceğini öngördü.

Fed'in faiz artırımları, ABD - Çin ticaret savaşları ve  jeopolitik gerilimler piyasalarda son dönemde sıkıntılı döneme yol açtı. Çin'de yavaşlama, Brexit, Avrupa'daki belirsizlikler de 2019'da küresel büyümeye yönelik endişelere neden oluyor. 

FED RADARDA


ABD'de sıkılaşan finansal koşullar küresel piyasalar için de endişe kaynağı olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Trump 2018'de 4 kez faiz arttıran Fed'in faiz artışlarını sonlandırmasını istemişti.

Banka son olarak Aralık'ta faizleri yükseltmiş, gelecek seneye ilişkin faiz artış beklentileri ise 3'ten 2'ye düşürülmüştü.

Goldman Sachs Kıdemli Ekonomisti Jari Stehn Fed'den bu sene 2 faiz artışı beklediklerini ancak büyüme yavaşlarsa bunun değişebileceğini söyledi. Uzman "Fed yakın dönemde faiz artış döngüsüne ara verebileceği sinyali verdi. Bu da sıkılaşan finansal koşullara bir tepkiydi. Enflasyonda da biraz yumuşama var, bu nedenle Fed normalleşme sürecinde daha sabırlı olacağını belirtiyor. Ancak Faiz artış döngüsü bitti de diyemeyiz." şeklinde yorum yaptı.

KARLILIKLAR İZLENECEK

Bu türbülans ortamında kurumların açıklayacağı bilançolar şirketlerin sağlığını göstermesi açısından yakından izlenecek. Oppenheimer "Bekletimiz ABD'de karlılıkların bu yıl yaklaşık %6 artacağı yönünde. Geçen sene bu oran yaklaşık %23 civarındaydı, bunda vergi reformunun etkisi var. Yani görüşümüz ABD ve Avrupa'da daha düşük karlılıklar olacağı yönünde, ancak durum yine de pozitif" ifadelerini kullandı.