Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yaklaşık 2 aydır Tokyo'da tutuklu bulunan Renault-Nissan- Mitsubishi ittifakının Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Carlos Ghosn'un, Renault'taki görevinden alınması gündeme geldi.

Gelirini milyonlarca dolar eksik bildirerek bu sayede daha az vergi ödediği ve görevini kötüye kullanmak gibi suçlamalar karşısında Kasım ayında Japonya'da tutuklanan Ghosn'un yerine yeni bir ismin getirileceği açıklandı.

Bu kapsamda Renault'un yüzde 15 pay ile en büyük hissedarı olan Fransız Hükümeti, Renault Yönetim Kurulu'nu toplantıya çağırdı. 20 Ocak'ta başlayacak sürece giden yolun, kefaletle serbest bırakılma talebi reddedilen Ghosn'un, avukatlarının itirazlarına rağmen tutukluluk halinin devamına karar verilmesinin ardından başladığı belirtiliyor.

'YENİ BİR DÖNEMİN ZAMANI GELDİ'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, "Yeni bir döneme geçmemizin zamanı geldi. Daha önce de söylediğimi gibi, eğer Carlos Ghosn görevinin yerine getirecek durumda olamayacaksa, başka bir yol bulmalıyız ve artık o noktaya gelmiş bulunuyoruz" dedi.

Ghosn Kasım ayında da 2001'den beri yürüttüğü Nissan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan alınmıştı. 2005 yılında Renault-Nissan ittifika kapsamında Renault CEO'luğun atanan Carlos Ghosn, 2009 yılından beri de şirketin Yönetim Kurulu Başkanı konumunda. 

ADAYLAR ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI

Carlos Ghosn'unn Renault'taki görevine son verileceğinin açıklanması, gözleri Fransız markanın yeni lideri olabilecek adaylara çevirdi. Buna göre Renault'un yönetim kurulu başkanlığı için en güçlü adayın yakında Michelin'deki CEO'luk görevi sona erecek olan Jean-Dominique Senard olduğu belirtiliyor.

Kaynaklar, Fransız Hükümeti'nin ise Renault CEO'luğuna, Ghosn'un tutuklanmasının ardında şirketin İcra Kurulu Başkan Vekili görevine atanan Thierry Bollore'u düşündüğünü belirtiyor. Ayrıca, Toyota'da Başkan Yardımcısı görevinde bulunan Didier Leroy da, Renault'un tepe yöneticiliği için ismi geçen adaylar arasında.

GHOSN'UN AVUKATLARI TEMYİZ BAŞVURUSUNDA BULUNDU 

Japonya'da, kazancını düşük gösterdiği ve kişisel yatırımlarından doğan zararları şirketine ödettiği gerekçesiyle gözaltına alınan eski Nissan Üst Yöneticisi Carlos Ghosn'un kefaletle serbest bırakılma talebinin mahkeme tarafından geri çevirmesinin ardından avukatları, temyiz başvurusunda bulundu.

Kyodo ajansının haberine göre, şirketten aldığı ücreti düşük gösterdiği gerekçesiyle kasım ayında gözaltına alınan eski Üst Yönetici Ghosn'un avukatları, kefaletle serbest bırakılması yönündeki talebin reddedilmesi yönündeki mahkeme kararını temyize taşıdı.

Avukatları, aynı zamanda, Ghosn'un gözaltı süresinin savcılık talebiyle uzatılmasına karşı çıkıyor.

Tokyo Bölge Mahkemesi, salı günü, Ghosn'un kefaletle serbest bırakılması yönündeki talebi reddetmişti.

Nissan'ın 20 yıl boyunca Üst Yöneticiliğini yapan Ghosn, 1990'larda aldığı kararlarla şirketi iflastan kurtaran isim olarak biliniyordu.

64 yaşındaki Ghosn, 2011'den itibaren 5 yıl boyunca maaşını toplam 5 milyar yen (yaklaşık 234 milyon lira) düşük göstererek Japonya yasalarını çiğnediği şüphesiyle 19 Kasım'da Tokyo'da gözaltına alınmıştı.

Savcılık talebiyle 19 Kasım'dan bu yana gözaltı merkezinde tutulan Ghosn, geçen hafta Tokyo'da görülen halka açık duruşmada hakkındaki suçlamaları reddetmişti.

Ghosn'un avukatının tutuksuz yargılanma talebi ise delilleri karartma ve kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle reddedilmişti.

Ek iddianame hazırlayan savcılık, 11 Ocak'ta, Ghosn'a 2008 mali krizi sırasında kişisel yatırımlarından uğradığı zararı şirkete ödettiği ve 2018'den önceki 3 mali yılda aldığı ücreti düşük gösterdiği gerekçesiyle iki ayrı güveni ihlal suçlaması yöneltmişti.