Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bank Of Tokyo-Mitsubishi Kur Stratejisti Lee Hardman Bloomberg HT'ye konuk oldu. Yatırım Kulübü programında Açıl Sezen’in sorularını cevaplayan Hardman, Türk varlıklarının performansını değerlendirdi.

ABD ve Türkiye arasındaki jeopolitik risklerin azalacağına ve bu durumun da Türk Lirası’ndaki aşağı yönlü riskleri ortadan kaldıracağını söyleyen Hardman, “Daha geniş piyasa koşulları bekliyoruz.  Ancak hala Türk Lirası için daha tercih edilebilir olduğunu söyleyebilirim. Özellikle de son Fed politikalarının güvercin tarafa dönmesinden de etkilenebilir ki bu zaten Türk Lirası için iyi bir ortam oluşturuyor.  Özellikle bu yılın ilk çeyreği boyunca Fed’in politika faizini değiştirmeyeceğine dair daha eminiz ve bence ABD getirilerine baktığımız zaman şu anki seviyelerde kalabilir. Ve dolar da daha geniş bir yumuşama patikasına girebilir ki Türk lirası gibi yüksek getirili para birimlerine talep olacaktır” dedi.

Türk Lirası’nda uzun vadede olduklarını ve aynı zamanda jeopolitik risklerin de farkında olduklarını söyleyen Hardman, “Çok keskin bir toparlanma görüyoruz. Aslında özellikle geçen yaz gördüğümüz düşüşlerden sonra çok keskin yukarı çıkışlar gördük ancak son 6 aya bakacak olursak biraz daha sınırlı bir toparlanma olabilir” diye ekledi.

Açıl Sezen’in “Türk Lirası için dip seviye neresidir?” sorusuna Hardman, “Aslında son aylarda 5 ve 5.50 seviyelerini düşünebiliriz. Bu seviyeleri gördük ve bu dip olabilir. Ancak Fed özellikle güvercin tarafta kalmaya devam ederse, ABD ve Türkiye arasındaki gerginliğin azaldığını görürsek bu devam edebilir” dedi.

Türkiye’de Mart ayında gerçekleşecek yerel şeçimlerin piyasaya olan etkisini de değerlendiren Hardman,  “Piyasalar aslında hükümetin politikasını nasıl değiştireceğini merak ediyor. Çünkü yerel seçim öncesi bazı beklentiler var. Mali politikalarda gevşeme görebiliriz. Hükümet performansını bu seçimlerde güçlendirmek için yapabilir ve piyasalar bunu istemeyebilir.  Bu da Türk lirası için bir şekilde negatif bir etkiye sahip olabilir. Özellikle piyasalar Merkez Bankası’nın para politikasını ne yapacağına dikkat edeceklerdir. Ancak seçimler öncesi parasal gevşeme Türk Lirası için negatif olacaktır” dedi.