Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Crossbridge Capital Yatırım Başkanı Manish Singh Türk Lirası'nda geçen yılki gibi sert düşüş beklemediğini söyledi. Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose da faizler yüksek kalır ve TL küresel gelişmelerle desteklenirse kurun 5.15’lere kadar çekilebileceğini söyledi.

Crossbridge Capital Yatırım Başkanı Manish Singh;

"Fed büyük ihtimalle Haziran'a kadar faiz artırmayacaktır, bu da gelişen piyasaları destekleyecektir. ABD - Çin ticaret görüşmeleri pozitif olursa büyümeyi destekler.

Avrupa Merkez Bankası da yakın zamanda bir hareket yapmayacaktır...Dolar ne kadar güçlenirse bu da gelişen piyasalarda o kadar etkili oluyor. Çin de gelişen piyasalar üzerinde büyük bir etken..Doların daha da zayıflaması ve ABD - Çin görüşmelerinin olumlu sonuçlanmasından gelişen piyasalar oldukça faydalanacaktır.

TÜRKİYE PİYASASI

(Merkez Bankası'nın faizi değiştirmemesi) Merkez Bankası bağımsız şekilde hareket ediyor, ama politik riskler hala ortadan kalkmadı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Türk ekonomisiyle ilgili açıklamaları oldu. Enflasyon hala yüksek.

TL'nin MB faizi değiştirmediği için şu an bu seviyelerde kalacağını düşünüyorum. Ama dolar nihayetinde güçlenecektir. Beklentim, yılın ikinci yarısında TL'nin daha fazla zayıflaması. Ancak geçen yıl olduğu gibi sert düşüş beklemiyorum."



Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose;

“TL yılbaşında bildiğimiz gibi çok güçlü değildi ve 5.50 seviyelerine tekrar yükseliyordu. Şimdi o yöne doğru gitmediğimiz açıkça görülüyor. Küresel anlamda risk çevresi değişti. ABD ve Çin arasında görüşmeler var. Bunun da etkili olduğunu ve iyi bir gelişme olduğunu söylemek istiyorum.

Dolar hala zayıf çünkü Fed’in çok fazla sıkılaşma yapmayacağına dair gelişmeler oldu, ticaret savası korkusu da biraz azaldı. Risk primleri Türkiye’de ve diğer yerlerde de sıkılaşıyor..CDS’lerin 200’lere inmesi gerekiyor. Ancak şu an oradan biraz uzaktayız.

"TL İÇİN OLUMLUYUZ"

"Yılın başına döndüğümüz zaman her şey olumlu gidiyor, bu özellikle Türkiye için iyi bir şey. Türk Lirası şu an baskı altında değil. Merkez Bankası'nın ne yapacağına dair endişe yok, bu Türk varlıkları için iyi bir rahatlama kaynağı oldu.

 "Şu an TL için olumlu ve iyimseriz. 2 önemli şey var; Merkez Bankası faiz indirimi yapsaydı çok kötü olacaktı. Şahsen mesajı değiştirecekler diye düşünüyordum. Ancak böyle bir şey söylemediler. Kesinlikle TL’ye aniden fayda sağladı. Unutmamamız gereken bir şey var ki, faiz dışı hareketler de oldu. Bu da parasal koşulları arka planda gevşetti. 

Merkez Bankası, hükümet ya da regülatörler başka adımlar atarsa bu durum ekonomide bazı şeyleri nasıl etkiler, buna dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü bu faiz indirimi kadar etkili olacaktır. Eğer Bu tarafta bir şeyler yapılmaz, faizler yüksek kalır ve bu sırada da TL küresel olaylardan iyi etkilenirse kurun 5.20’lere gideceğini, hatta 5.15’lere inebileceğini görebiliriz”