Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de ana muhalefet partisi, ikinci bir Avrupa Birliği (AB) referandumu için kapı açabilecek bir planı destekliyor ve bu duru, Brexit'i durdurma olasılığını bir adım daha yakın hale getirebilir.

İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, Parlamento'da ekonomik olarak hasar verici bir durum olan anlaşmasız Brexit'ten kaçınmak için seçenekler içeren bir dizi bağlayıcı olmayan oylama teklif etti. Parti'nin ilk seçeneği bir gümrük birliği anlaşması olarak devam ederken, diğer bir seçenek ise yeni bir ulusal referandumu kapsıyor.

Böylelikle, İşçi Partisi Lideri Parlamento'da ilk kez yeni bir kamuoyu oylaması için bir yıl hazırlayan bir öneriye adını koydu. Resmi muhalefetin lideri olarak, Corbyn'in desteği oldukça önemli ve taslak 29 Ocak'ta Avam Kamarası'nda oylanacak.

Ancak bu tasarının onaylanma ihtimali oldukça düşük. Ancak sadece birkaç Muhafazakar üye Corbyn'in adını taşıyan bu tasarıyı destekleyecektir ve tasarıda bahsi geçen gümrük birliği, diğer partilerdeki Brexit muhaliflerinin bu tasarıyı desteklemekte isteksiz olacağı anlamına geliyor.

Ancak kilit soru, şimdiye dek ikinci bir referanduma destek konusunda isteksiz görünen Corbyn'in şimdi artık Parlamento'nun İşçi Partisi üyelerine, referandum çağrısında bulunan diğer tasarıları destekleme konusunda izin ya da hatta talimat verip vermeyeceği şeklinde. 

Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.2877 seviyesine indi.

Corbyn, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Tasarımızı Parlamento üyelerine Brexit kilitlenmesini sonlandırmak ve Anlaşmasızlık'tan doğacak kaosu önlemek için imkanlar sağlayacaktır," dedi ve "Kamuoyu oylaması dahil tüm seçenekleri masada tutarken, İşçi Partisi'nin alternatif planını merkeze alma zamanı geldi" şeklinde görüş bildirdi.