Advertisement
HABERLER ABONE OL

IHS Markit Baş Ekonomisti Nariman Behravesh Davos Zirvesi'nde Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.  Behravesh, dünyanın on yıl önceki gibi finansal bir krize doğru gitmediğini, resesyon beklemediklerini söyledi.

Behravesh’in konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

“Büyük ihtimalle resesyon olmayacak”

“Yeni bir krize doğru gitmiyoruz. Aynı anda çok fazla kötü şey oldu. Büyüme yavaşlıyor, hisse piyasaları kötü bir dönemden geçiyor, ticaret savaşları, ABD’de hükümetin kapanması var. Büyümenin yavaşlayacağını düşünüyoruz ama büyük ihtimal bir resesyon olmayacak. 10 yıl önceki gibi bir finansal kriz olmayacaktır”

“Çin’in büyümesi için yüzde 6 iyi bir rakam”

“Çin’in büyümesi yavaşlıyor. Büyüme için yüzde 6’ları düşünecek olursak bu iyi bir veri olacaktır. Zaten Çin’in daha hızlı büyüyebileceğini sanmıyorum. Çünkü nüfusu yaşlanıyor. Aynı zamanda daha olgun bir ekonomi haline geliyor. Yüzde 6 Çin’in yapabileceği en iyi sayı şu an. Dünyanın en iyi ikinci ekonomisi olarak yüzde 6 zaten iyi bir rakam”           

“Merkez Bankaları büyümeyi olumsuz etkilemiyor”

“Merkez bankalarının politikalarının hala destekleyici olduğunu bilmek çok önemli… Büyümeyi olumsuz etkilemiyorlar. Hatta fed bile en azından ABD büyümesini olumsuz etkilemiyor. Fed’in faizlerinin artmasının TL gibi para birimlerinin etkilediğini biliyorum ancak genel anlamda ABD para politikasının o kadar sıkı olduğunu düşünmüyorum.”

“Fed faiz artırmak için beklerse TL’ye olan baskı azalacaktır”

"Kriz olursa parasal gevşeme olarak adlandırılan büyük miktarda hükümet tahvil ve menkul kıymet alımına geri dönüş yapacaklardır. Gelişen ülkeler için daha iyi bir yıl olacaktır bazı baskılar gevşeyecektir.  Fed faizlerini artırmak için biraz daha beklerse bu TL gibi para birimlerindeki baskıyı azaltacaktır"