Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in ekonomistlerin katılımıyla düzenlediği ankete göre, Fed faiz artırımlarına ara verebilir, ancak artırımları henüz sonlandırmadı.

Ankete katılan ekonomistler, 2019 yılında beklenen faiz artırımlarının zamanlamasını öteledi, ancak toplam faiz artırım sayısına ilişkin beklentilerini değiştirmeyerek ikide bıraktı. Katılımcıların çoğunluğu, faiz artırımlarının haziran ve Aralık aylarında olabileceği tahmininde bulundu. Bir ay önce gerçekleştirilen benzer ankette ise, faiz artırımlarının Mart ve Eylül'de yapılması öngörülüyordu.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Washington'da gerçekleştiriceği 2 gün sürecek toplantısını Çarşamba günü sonlandıracak. Politika açıklaması TSİ 22:00'de yapılacak ve yarım saat sonra Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısı düzenleyerek, her toplantı sonrası basın toplantısı yapma yönündeki yeni uygulamayı başlatacak. Yetkililer bu toplantı sonrası çeyrek dönem tahminlerini açıklamayacak.

National Truck Equipment Association ekonomisti Stephen Latin-Kasper, "İşgücü piyasası aşırı sıkı kalmaya devam ediyor ve bu durum muhtemelen 2019 yılı boyunca değişmeyecek," dedi ve "Bu, ücretlerin artmaya devam edeceği ve tüketici harcamalarının en azından iki faiz artırımını makul kılmaya yetecek denli güçlü olacağı anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımclar Aralık ayında Fed yetkililerinin 2019 yılı için iki kez faiz artırımlarına gidileceği tahminine olumsuz tepki verdi. Piyasalar, aralarında Powell'ın da bulunduğu Fed yetkililerinin yatırımcıları, Fed'in ilave faiz artırımlarına yönelik yaklaşımında sabırlı ve esnek olacağını söyleyerek rahatlatmasının ardından sakinleşti.

Ekonomistlerin aksine, yatırımcılar bu açıklamaları faiz artırımlarına ara verileceğinden daha fazlasını işaret ettiği şeklinde değerledirdi. Federal fon faizi (Fed'in gösterge faizi) vadeli kontratlarının fiyatlaması, 2019 yılında faiz artırımına gidilmeyeceğini işaret ediyor.

Ekonomistler ayrıca FOMC'nin toplantı sonrası açıklamasında sadece küçük değişikliklere yapmasını da bekliyor.