Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da enflasyon Ocak ayında, ekonomik görünümdeki kayda değer bozulma ile birlikte önceki ayki seviyesini korudu ve bu durum, daha önce görülmemiş büyüklükteki teşvikleri azaltmakta güçlüklerle karşılaşan Avrupa Merkez Bankası (AMB) ek bir zorluk oluşturdu.

Almanya'da tüketici fiyatları endeksi Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.7 arttı. Tüketici enflasyonu Aralık ayında da yüzde 1.7 seviyesinde gerçekleşmişti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 1.8 artış göstermesi bekleniyordu.

Bu veriler, Alman hükümetinin, küresel ticaret ortamındaki kötüleşmeyi işaret ederek, 2019 yılı için büyüme tahminini, Ekim ayındaki tahmin seviyesi olan yüzde 1.8'in neredeyse yarısı olan yüzde 1'e düşürdüğünü açıklamasından birkaç saat sonra geldi. Büyümenin tahmin edilen seviyede çıkması durumunda, ekonomi son altı yılın en düşük genişlemesini gerçekleştirmiş olacak.

Almanya ekonomisi 2018 yılının sonunda resesyona girmekten güçlükle kurtuldu ve iş dünyası güveni Ocak ayında yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine indi. AMB Başkanı Mario Draghi, geçen hafta yaptığı açıklamada, 19 ülkeden oluşan Euro Bölgesi'nde büyümeye yönelik risklerin aşağı yöne doğru hareket ettiğini söyledi. Aynı zamanda, Draghi, güçlü işgücü piyasasının iç talebi güçlendireceğini de söyledi.

Almanya'da Ocak ayı istihdam verileri Perşembe günü açıklanacak. Ekonomistler işsiz sayısının 10,000 azalmasını bekliyor. Eurostat Euro Bölgesi için enflasyon verilerini Cuma günü açıklayacak.