Fed sonrası piyasa beklentileri nasıl şekilleniyor?
Fed'in dünkü 'güvercin' söylemleri gelişen piyasa para birimleri ve küresel hisse senedi piyasalarını olumlu etkiledi, uzmanlar karar sonrası piyasa beklentilerini anlattı
Fed 2019'un ilk toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmedi ve faiz oranını %2.25 - 2.5 aralığında tuttu. Karar oybirliğiyle alındı. Açıklamadan ek kademeli faiz artırımı ifadesi kaldırılırken 'sabırlı' olunacağı ifadesine yer verildi.
Türk Lirası dün dolar karşısında Fed toplantısının olumlu etkisine paralel olarak %1.5'in üzerinde yükseldi. Asya ve ABD piyasaları da Fed'den destek buldu ve olumlu seyretti.
"RİSKLİ VARLIKLARA OLAN TALEP SÜREBİLİR"
Deniz Yatırım yolladığı notta FOMC sonrasında oluşan iyimserliğin riskli varlıklara yönelik talebi bir süre daha devam ettirebileceğini bildirdi.
Açıklamada "Fed’in tam anlamıyla güvercin moda geçiş yaptığı düşüncelerine birebir katılmamakla birlikte ifade değişikliğine gitmesinin kendilerine zaman kazandırdığı ve yıl içerisinde federal fonlama oranı aralığında global toparlanmanın başlamasının ardından yukarı yönlü ayarlama yapma ihtimallerinin masadan kalkmadığını değerlendiriyoruz. Dış fiyatlama koşullarında oluşan pozitif ortam gün içerisinde yerel varlıklara da sirayet edecektir.
Dolar/TL paritesi için 5.17 desteğini, BİST 100 endeksinde ise 106 bin direncini izliyoruz." ifadesi kullanıldı.
"ETKİLER KISA VADELİ"
QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının piyasalar tarafından kısa vadede iyimser karşılandığını söyledi.
Kudaloğlu "Fed, ABD ekonomisine yönelik ciddi kaygılar taşımasa da Euro Bölgesi, Brexit gibi belirsizlikler, Çin'de yavaşlama gibi nedenlerle global tarafta sorunlar olacağının farkında. Bu nedenle de 'sabırlı' ifadesini kullanarak agresif olmayacağı mesajı verdi, piyasa da bunu oldukça olumlu karşıladı.
Ama bunun kısa vadeli etkileri olduğunu unutmamalıyız, Fed muhtemelen bu sene 2 faiz artışı gerçekleştiremeyecek. Eğer bunu global büyümede yavaşlama neden gerçekleştiremeyecekse bu, orta uzun vadede iyi bir haber değil ama kısa vadede artan risk iştahıyla borsalar olumlu tepki verdi, dolar da küresel çapta güç kaybetti" şeklinde konuştu.
Kudaloğlu sözlerini "Bir süredir Borsa İstanbul diğer gelişen ülkelerden pozitif ayrışıyordu, Fed kararları da bu süreci destekleyecek. Borsada yukarı trend orta vadede sürebilir." şeklinde sürdürdü.
"TL İÇİN OLUMLUYUZ"
Garanti Yatırım Koordinatörü Tufan Cömert ise Bloomberg HT'ye Fed'in daha yumuşak ve daha güvercin tona geçmesinin nedenlerini dünyadaki küresel büyüme endişeleri, Brexit kaygısı ve hükümetin kapanmasının büyümeye baskı yapacağı endişeleri olarak sıraladı.
Cömert, "Önümüzdeki dönemde ABD tarafından yeni bir konu ortaya çıkana kadar bize kötü bir etki gelmeyecek gibi, ABD bize ve diğer gelişen ülkelere destek olacak. Bunun yanı sıra bizim Merkez Bankamızın dün sıkı para politikasına devam edeceği mesajını vermiş olması da en azından kısa vadede Türk Lirası için olumlu olmamızı gerektiriyor" şeklinde konuştu.