Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçtiğimiz Eylül ayından sonra yükselişe geçen Tüketici Güveni Kasım ve Aralık ayında yatay seyretmişti. Ocak ayında tekrar bir gerileme yaşandı.

Endeksin detaylarına bakıldığında tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme olduğunu izliyoruz.

Yerel seçimler öncesi iç siyasi gündem ve jeopolitik gelişmeler ile küresel piyasalarda Ocak ayı ortalarına kadar yaşanan oynaklık gerilemenin nedeni olabilir gibi görünüyor. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti  Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 7,33 gerilemeyle 71,57 değerini aldığını görüyoruz.

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi bir önceki aya göre hiç bir değişiklik göstermeyerek 59,05 değerini almıştır.

Vergi indirimi ve kredi faizlerinde kısmi gerileme ile Kasım dönemi ile artışa geçen tüketim eğilimi Ocak ayında mevcut durumunu korudu. Tüketim Eğilimi Endeksinin sınırlı da olsa artışını koruması, iç talep konusunda geçtiğimiz Ağustos –Ekim dönemine göre bir miktar daha pozitif bir duruma işaret ediyor.