Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İstanbul-Seramik Banyo Mutfak Fuarı'nda BloombergHT'den Ceren Dilekçi'ye konuşan Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz, doğalgaz fiyatlarında yaşanan artışın sektörün rekabet gücünü azalttığını belirtti.

Seramik sektöründe doğalgazın maliyetin yüzde 40'ını oluşturduğunu kaydeden Çenesiz, "İhracatçı bir sektörüz. Kur artışının çok üzerinde doğalgaz fiyat
artışı oldu. İhraç fiyatlarımızın içindeki doğalgaz maliyeti çok yükseldi.Bu fiyat artışları bizi olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Perşembe günü TİM Başkanlığı'nda yapılacak toplantıda sektörün sorunlarını ilgili Bakanlıklara anlatacaklarını bildiren Çenesiz, " Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılacağı toplantıda sektör sorunlarını anlatacağız. Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan minerolojik ve yüksek istihdam yaratan sektörlere uygulanan özel doğalgaz fiyat politikaları var. Benzeri bir uygulama talep edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Seramik ve çini üretiminde faaliyet gösteren Kütahya'nın önemli firmalarından biri olan Altın Çini'nin üretimi durdurma kararına ilişkin olarak ise Çenesiz, "Bir üreticimizin doğalgaz fiyat artışlarından dolayı üretimini durdurması bizi çok üzdü. Benzeri bir olayın yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı, Türkiye'nin seramik karo üretimi ve ihracatında Avrupa 3.'sü olduğuna dikkat çekerken "Toplam büyüklüğü 3 milyar dolara ulaşan Türk Seramik Sektörü, 1,5 milyar dolara yakın ihracatı ile ülke ekonomisine en yüksek katma değeri sağlayan sektörlerin başında geliyor" değerlendirmesinde bulundu.