Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed'in güvercin dönüşünün ardından küresel merkez bankalarının dikkatli davranmasıyla sonu gelmeyen yükselişini sürdürebilir.

Dolar, Başkan Jerome Powell'ın daha fazla faiz artırımı ihtimalinin zayıfladığı ifade ettiği, Fed'in 30 Ocak kararından bu yana her işlem gününde yükseldi.

Fed'in Aralık toplantısında 2019 için iki faiz artırımı tahmininden dönmesi, aralarında Avustralya Merkez Bankası (RBA) ile İngiltere Merkez Bankası (BOE) da bulunan diğer küresel politika yapıcıları da sıkılaştırmacı beklentilerini azaltmaları yönünde teşvik etti.

Bunun sonucunda BNP Paribas Asset Management doların 2019'da zayıflayacağı tahmininin ardından yön değiştirdi. 646 milyar dolarlık fon yöneticisinin şimdiki beklentisi, zayıflayan küresel büyümenin diğer merkez bankalarını faiz artırımından alıkoymasıyla doların yılın ilk yarısında yüzde 5 değer kazanabileceği yönünde.

BNP Paribas Asset Management Döviz grubu birim yöneticisi Momtchil Pojarliev, “Dolar zayıflamıyor ve bunun sebebi Fed'in sadece başlangıç olması. Diğer bütün merkez bankaları büyük bir ihtimallegüvercin olacak.” dedi.

Societe Generale SA küresel tahvil stratejisti Kit Juckes, önemli paralardaki kötüleşen görünümün doları destekleyebileceğinin altını çizerek “Dolarda düşüş bekleyenler için sorun beğenilecek paraların devamlı olarak az olması. Düşük Almanya tahvil faizleri, zayıf büyüme, siyasi belirsizlik ve Brexit eurodan en az dolar kadar nefret etmeniz için iyi nedenler.” dedi.

Bloomberg News