Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ocak ayı enflasyonunda aylık ve yıllık en yüksek artış sırasıyla yüzde 6.43 ve yüzde 30.97 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Hükümet de yüksek gıda fiyatlarıyla mücadele için düğmeye basarak uygun fiyatlı sebze meyve için tanzim satış noktaları açtı. 

Uzmanlar Bloomberg HT'ye tanzim satış merkezlerinin kurulmasının enflasyona olası etkisini değerlendirdi.

Noor CM Pazarlama Müdürü Ahmet Uluhan tanzim satışların etkisinin kalıcı olmayacağına ve uzun vadeli politikalar geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ekim'den beri enflasyonla mücadele anlamında adımlar atıldığına ve fiyatlarda iyileşme görüldüğüne dikkat çeken Uluhan "Ocak rakamlarında ise enflasyondaki düşüşün yavaşladığını, hatta üretici fiyatlarında artış olabileceği izlenimini aldık. Bunda da en büyük etken gıda. Gıda enflasyonuyla mücadelede bazı politikalara ve alınan kararlara rağmen fiyatlar oldukça yüksek.

Önümüzdeki süreçte gıda enflasyonunda tehditkar durumun devam edebileceğini düşünüyorum. Tanzim satışlar piyasa fiyatlama eğilimini aşağı yönde etkilerse olumlu sonucunu kısa vadede görürüz ama bu kalıcı çözüm müdür, burası soru işareti. Yani daha kalıcı, orta ve uzun vadeli politikalar geliştirilmesi ve enflasyonla topyekün mücadelenin devam etmesi daha önemli.

Tanzim satışlar belki pazar yeri tarzı satış noktalarındaki fiyatlamalarda da etkili olabilir ama enflasyonla hala tam randımanlı düşüş sağlandığı bir noktada değiliz ve önümüzdeki sürece dair belli soru işaretleri var." değerlendirmesini yaptı.

"KALICI ETKİ OLMAZ"

Ekonomist Dr. Veyis Fertekligil söz konusu uygulamanın geçici olduğunu ve enflasyonda kalıcı etkisi olmayabileceğini belirterek şunları söyledi; "Tanzim satışlardan fiyat almak geçici bir şeydir, bunun hesaba katılmaması gerekir. İleride fiyatlarda düşüş olursa bu genel olarak piyasayı etkiler ama bu uygulama geçici, çok kalıcı etkisi olacağını zannetmem. Asıl sorun tarım politikaları, gıda politikaları ve üretim politikaları"

"FİYATLAR GEVŞEYECEK"

Öte yandan Tarım Kredi Genel Müdürü Poyraz bugünkü açıklamasında "tanzim satışta 2,5 aylık planlamamız var. Açıkta üretilenler piyasaya girince fiyatlar ürün bolluğundan gevşeyecek." ifadelerini kullandı.