Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IHS Markit Petrol Analisti Spencer Welch Bloomberg HT'ye ABD’nin İran ve Venezuela’ya olan yaptırımlarınından veOPEC’ın üretimi azaltmasından dolayı petrol fiyatlarının 70 dolar olabileceğini söyledi.

Piyasa Hattı programında Güzem Yılmaz Ertem’in sorularını yanıtlayan Welch şu açıklamalarda bulundu;

“Özellikle ABD’nin İran’a ve Venezuela’ya yaptırımlardan kaynaklı küresel ham petrolde biraz değişiklikler var. Yaptırım uygulanan iki ülke ham petrol üretimi yapıyor. Bu sebeple ham petrol azalıyor. ABD’deki üretim de azalamaya başladı. Dünyadaki ham petrol daha iyi bir noktaya gidiyor ancak piyasalar üretimin az olmasından dolayı sıkılaşıyor.  Önümüzdeki yıl daha fazla etki görüceğiz. Çünkü sevkiyat tarafında düzenlemeler de değişecektir”

Golden Sachs’ın petrol fiyatlarının 70 dolar olmasını beklemesine ise Welch “ Bence böyle bir şey olabilir.  Şu an ham petrol varil başına 64-65 dolar civarlarında işlem görüyor.  Yılın başında 50 dolar civarındaydı ve şimdi baya yükseldi

Piyasalardaki sıkılaşmanın sebebi Venezuela yaptırımları, ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmeleri aynı zamanda OPEC’ın üretimi azaltması bütün bu sebepler ham petrol piyasasının sıkılaştırıp fiyatları artırıyor. İlkbahar döneminde 70 doların da üzerine çıkabilir. Yılsonunda ABD tarafında ham petrol üretiminin daha fazla olduğu için biraz daha gevşeme olacaktır”