Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü hedge fonu yöneticisi Kenneth Griffin, New-York'ta bulunan bir daire için geçen ay yaklaşık 240 milyon dolar ödedi.

Üç yıl önce iki tabloya toplam 500 milyon dolar ödeyen milyarder fon yöneticisi, New York'taki evin hemen öncesinde Londra'da bulunan bir köşkü 122 milyon dolara satın almıştı.

2018'deki gelirinin sınırlı bir kısmını oluşturan tüm bu harcamalara karşın Griffin'in kişisel serveti, Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre 870 milyon dolar artarak 10 milyar dolara yükseldi.

En dikkat çekici olan ise Griffin ve diğer hedge fonu devlerinin istikrarlı fakat John Paulson'ın konut piyasasında kısa pozisyon alması ya da George Soros'un İngiltere Merkez Bankası'nı (BoE) alt etmesinden bambaşka bir şekilde bu kadar para kazanması.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'nin hedge fonu servet sıralaması “zengin olma” işini ortaya koyuyor.

Griffin'in Citadel'i ve Ray Dalio'nun Bridgewater Associates'ı gibi şirketlerin varlıkları o kadar arttı ki ultra zengin sahipleri için para basma makinesi haline geldiler. Bu fonlar artık yönetim ücretleri için yılda milyonlarca, milyarlarca dolar para topluyor.

Clearbrook Global Advisors'ın hedge fonlarına yatırım yapan CIO'su Tim Ng, “Mega fonların hala tipik hedge fonlarından daha fazla getiri üretmesini bekliyoruz, yüzde 2 ve yüzde 20 ücret ödemeye bu nedenle istekliyiz. 2018'deki gibi bir piyasada düşük performansa tolerans gösterebiliriz çünkü yıllar boyunca benzerlerinin üzerinde perfromans gösterdiler.” diyor.

Kazananlar listesinin üzerinde yer alanlar 2018'de ortalama fon yöneticisinin önemli ölçüde üzerinde performas gösterdi.

Örnek vermek gerekirse ortalama bir fon yüzde 6.7 düşerek kendisine S&P 500 Endeksi'nin hafif altında yer bulurken Citadel'in amiral gemisi Wellington fonu, geçen yıl yüzde 9.1 getiri sağladı.

Renaissance Technologies'den James Simons öncülüğündeki algoritmik fonlar, Bloomberg'ün listesinde kendilerine geniş bir yer edindi. Bloomberg'ün tahminlerine göre Simons'ın serveti 1.6 milyar dolar artarak 16.6 milyar dolara yükseldi. Böylece Simons, dünyanın en varlıklı hedge fonu yöneticisi oldu.

Ray Dalio'nın Bridgewater'ın yaklaşık 160 milyar dolarlık varlığına dayanan serveti 1.3 milyar dolar artarak 16.2 milyar dolar oldu. Fon yöneticisinin amiral gemisi Pure Alpha fonu geçen yıl yüzde 14.6 yükseldi. All Weather stratejisiyse kaybettirdi.