Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Euro Bölgesi'nin büyüme beklentisini %1.7'den %1'e indirdi.

Kuruluş, bu yıl büyüme beklentilerindeki bozulma ve enflasyon beklentilerindeki düşüşle Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alım programına başlayabileceğini öngördü.

Fitch Şef Ekonomisti Brian Coulton "Kötüleşmede birçok geçici faktör etkili oldu, ancak derinleyen yavaşlamayı bunlarla açıklayamayız. Net ticaretin kuyruk riskinden türbülansa dönüşmesi ve dış koşullarda kötüleşmenin yavaşlamada etkili olduğuna inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Çin'deki yavaşlamanın da önemli rolü olduğunu belirten uzman Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın Çin konusunda daha duyarlı olduğunu ifade etti.

Açıklamada istihdam piyasasının güçlü olduğıi, hanehalkı gelirlerini desteklediği, para politikasının da destekleyici olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca "Büyüme beklentileri ve enflasyon beklentilerinde daha fazla bozulma Avrupa Merkez Bankası'nın parasal teşviklerinin yenilenmesiyle sonuçlanabilir..AMB'nin para politikası normalleşmesini ertelemesini bekliyorduk. Ancak şimdi varlık alımlarına yakın zamanda yeniden başlamayı değerlendireceğini düşünüyoruz" ifadesine yer verildi. 

Fitch daha önce %1.7 olan 2019 büyüme tahminini %1'e düşürdü, Almanya ve İtalya'da da benzer revizyonlarla büyümenin sırasıyla yaklaşık %1 ve %0.3 olabileceği ifade edildi. "Ticaret savaşlarının artması, Çin'de derin bir yavaşlama, anlaşmasız Brexit veya iç siyasi gerilimler aşağı yönlü risk oluşturuyor" dendi.