Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahminciler, Avrupa hisse senetlerinin 2019'daki güçlü kazançlarını geri verebileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Bloomberg'ün en son anketinden çıkan sonuçlara göre Stoxx Europe 600 Endeksi'nin Pazartesi günkü kapanış seviyesinden 2019 sonuna kadar yüzde 4.5 düşmesi bekleniyor.

Avrupa'nın en büyük şirketlerinin yer aldığı Euro Stoxx 50 Endeksi'nin ise, anketten çıkan sonuçlara göre, yüzde 0.9 düşmesi bekleniyor.

 

Avrupa hisseleri 27 Aralık düşüğünden bu yana piyasa değerine yaklaşık 1 trilyon dolar ekleyerek yeni yılın güçlü girişin tadını çıkardı. ABD'de güvercin Fed ile ABD – Çin arasında gidilebilecek bir ticaret anlaşmasına ilişkin iyimserlik destekleyici oldu.

Buna karşın geçen piyasaları etkisine alan olumsuz gelişmeler buharlaşmış değil. Credit Suisse Group AG Pazartesi günkü açıklamasında küresel hisse rallisinin sonuna yaklaştığını belirterek hisse senetlerinde tavsiyesini “nötr” olarak aşağı revize etti. Banka, karlardaki azalmayı, Çin büyümesindeki yavaşlamayı ve Fed'in karışık durumunu işaret etti.

Avrupa ise İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa'daki karmaşık siyasi durumdan dolayı negatif algıya karşı daha hassas. Ekonomik büyüme iyileşmiyor ve BofAML'nin bileşik makro indikatörü (CMI) Avrupa için net bir şekilde aşağı yönlü sinyal veriyor.

Bu ayın başında Avrupa Komisyonu Almanya ve diğer büyük bölge ekonomileri için tahminlerinde aşağı yönlü sert revizyona gitmişti.