Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya'da Ocak ayında ihracat, Çin'e sevkiyatın sert düşmesiyle birlikte yine azaldı ve bu durum, küresel talepteki yavaşlamanın Japonya'nın ihracata bağımlı ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini işaret ediyor.

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre sevkiyatlar, 2016'dan beri ilk kez art arda ikinci kez gerileyerek bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.4 düştü. Ekonomistlerin beklentileri yüzde 5.7 düşmesi yönündeydi.

Japonya'nın en önemli ticari partneri olan Çin'e ihracat yüzde 17 düşerek iki yılın en düşük seviyesine geldi.

Japonya'nın ihracatındaki büyüme, küresel teknolojik konjonktürün aşağı zayıflamaya başlaması ve Çin ekonomisindeki soğuma ile birlikte zayıfladı. Ocak ayı dış ticaret verileri, net ihracatın ilk çeyrekte ekonomik büyüme üzerine tekrar baskı oluşturabileceğini işaret ediyor.

Tokai Tokyo Research Center baş ekonomisti Hiroaki Muto, "İhracattaki zayıflama muhtemelen iş dünyası beklentilerini zayıflatacak ve şirket karlarının azalmasına neden olacak," dedi ve "Bu durum nihayetinde sermaye yaıtımlarını etkileyecek ve kademeli toparlanmayı zayıflatacak" şeklinde görüş bildirdi.