Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed'in Ocak ayı toplantı tutanaklarının bu yıl olası bir faiz artırımı beklentilerini canlandırması doların çoğu para birimi karşısında yükselmesine neden oldu.

Dün akşam Güney Afrika'nın elektriğinin yüzde 95'ini karşılayan Eskom için rekor kurtarma paketi açıklanmasıyla dolar gelişen ülke para birimleri karşısında yükselmiş ve kur 5.33'ü test etmişti.

Dolar/TL sabah saatlerinde de 5.33'te seyrederken akşam düşüşe geçti ve 5.31'den işlem gördü.

Euro 6.08'den 6.04'e, sepet kur 5.69'dan 5.67'ye geriledi. Dolar endeksi yüzde 0.1 artışla 96.32'den işlem görüyor.

Fed'in dün açıklanan tutanaklarında ABD ekonomisinin ve istihdam piyasasının güçlü kalmaya devam ettiği vurgulandı, bu da bu sene en az bir faiz artışı daha olacağına yönelik beklentileri artırdı. Tutanaklar sonrası dolar/TL gece saatlerinde 5.3429'a kadar yükseldi.



Stratejist Yeliz Karabulut Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede beklenenin aksine daha şahin bir Fed görüldüğünü söyledi. Karabulut "Fed'in ticaret savaşlarının nasıl sonlanacağına bakarak bir aksiyon almasını bekliyorum. Verilerde pozitif eğilim ve ticaret savaşlarında olumlu gelişmelerle Fed'in tekrar faiz patikasına yöneleceği yorumu yapılabilir" dedi. Karabulut "Borsada 101 bin seviyesi önemli, küresel konjonktürü takip edeceğiz. PMI verileri önemli olacak. Dolar/TL 5.30 üzerinde kaldıkça 5.40'lara doğru alım olabilir." değerlendirmesini yaptı.

"SANILDIĞI GİBİ GÜVERCİN DEĞİL" 

Deniz Yatırım ise yolladığı notta "Fed’in Ocak ayı FOMC toplantısına dair paylaştığı tutanaklardan çıkarımımız, faiz patikasında piyasa işlemcilerinde sanıldığı ölçekte ‘güvercin’ duruşun söz konusu olmadığı, ve belirsizliğin devam ettiği, öte yandan bilanço normalizasyonu sürecinin ise yüksek ihtimalle yıl içerisinde tamamlanacağı oldu" ifadelerini kullandı.