Çavuşoğlu: Kıbrıs etrafında 2 gemiyle sondaja başlıyoruz
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Önümüzdeki günlerde Kıbrıs etrafında 2 gemiyle sondaja başlıyoruz. O bölgede bizsiz bir şey yapılamayacağını o bölgeye uzaklardan gelenler de şirketleri de görsün" dedi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu coğrafyada yaşıyorsanız çok yönlü bir dış politika izlemeniz lazım, batıymış, doğuymuş, kuzeymiş, güneymiş bunların arasından birisini tercih etme lüksümüz yok. Bazen Batılılar diyor ki, 'Sizde eksen kayması mı var.' O bölgede sen var mısın, e varsın. Sen gidince sende eksen kayması olmuyor da ben gidince niye eksen kayması oluyor. Esasen bu şu yaklaşımın bir yansımasıdır, 'Türkiye, Avrupa Birliği'nin kapısında dursun ne geri gitsin ne de içeri girsin bizim kontrolümüz altında dursun.' Bizim her yerde var olmamız lazım." dedi.
Aydın'da, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Esnaf Odaları üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen iş dünyası toplantısında konuşan Çavuşoğlu, çocukluğunda Aydın'ın Kuşadası ve Didim ilçelerinin Türkiye'nin en gözde turizm merkezlerinden biri olduğunu ancak bugün istedikleri seviyede olmadığını söyledi. Aydın ve Kuşadası'nın eski hüviyetine kavuşacağına inandığını kaydeden Çavuşoğlu, "Biz de elimizden gelen desteği vereceğiz." diye konuştu.
Dünyanın "garip bir süreçten geçtiğini" vurgulayan Çavuşoğlu, bir taraftan ABD başta olmak üzere tek kutuplu politikalar izleyen ülkeler olduğunu, diğer taraftan ticari savaşlar, nükleer silahlarla ilgili gerginliklerin arttığını belirtti.
Çavuşoğlu, terörün sadece kendi bölgelerinde değil dünyada had safhaya çıktığına işaret ederek şöyle konuştu:
"Diğer taraftan da dünyanın önünde çok önemli fırsatlar var. Teknoloji değişiyor, bilim gelişiyor. Ekonomideki yeni sektörler, yeni fırsatlar sunuyor, ekonominin gücü nereden nereye kayıyor.. Afrika uyanıyor, Asya dünya ekonomisinde giderek ağırlığını artırmaya başlıyor. Biz de Türkiye olarak tüm bu gelişmeleri yakından takip ederek dış politikalarımızı belirliyoruz. Çıkarımız nerede, iş adamlarımıza nerede fırsat yaratabiliriz? Hangi ülke ile vizeleri kaldırmamız lazım, hangi ülkeye daha fazla mal satabiliriz, serbest ticaret anlaşmasını nasıl imzalayabiliriz."
- Çok yönlü dış politika
Türkiye'nin bir çok alanda dünya çapında bir marka olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu coğrafyada yaşıyorsanız çok yönlü bir dış politika izlemeniz lazım batıymış, doğuymuş, kuzeymiş, güneymiş bunların arasından birisini tercih etme lüksümüz yok. Bazen Batılılar diyor ki, 'Sizde eksen kayması mı var.' Ne demek o. 'Yani İslam dünyasına biraz ağırlık verdiniz de bir de Türk Konseyi kurdunuz. Türk Dünyasına, Orta Asya'ya mı ağırlık veriyorsunuz? Afrika'da bu kadar büyükelçiliği neden açtınız?' Onlara şu soruyu soruyum: 'O bölgede sen var mısın, e varsın. Sen gidince sende eksen kayması olmuyor da ben gidince niye eksen kayması oluyor? Esasen bu şu yaklaşımın bir yansımasıdır, 'Türkiye, Avrupa Birliği'nin kapısında dursun ne geri gitsin ne de içeri girsin, orada dursun, bizim kontrolümüz altında dursun.' Bizim her yerde var olmamız lazım. Bugünkü potansiyelimiz de bunu bize söylüyor. Gelecek hedeflerimize ulaşmamız için de bunu yapmamız gerekiyor."
- Girişimci ve insani dış politika
Çavuşoğlu, dış politikayı uygularken ilkeli, özgün, aktif olunması gerektiğini dile getirerek, dış politikada çeşitlilik ve üretkenliğe inandıklarını, diyaloğa ve uzlaşmaya açık olunması gerektiğini ifade etti.
Yeri geldiği zaman dik durmasının başarılması gerektiğine dikkati çeken Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Bugün, hamdolsun Türkiye diklenmeden, dik durmayı başaran bir ülkedir, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde. Biz tüm bu konuları içeren dış politikamızı şöyle tanımlıyoruz: Girişimci ve insani dış politika. Sadece kendi menfaatiniz için her yere giderseniz, kalıcı olmazsınız ama insani yardımlarınızla, kalkınma yardımlarınızla giderseniz en az gelişmiş ülkelerin haklarını savunursanız, mazlum ve mağdurların haklarını savunabilirseniz, onlara yardım elinizi ulaştırabilirseniz, o zaman itibarınız daha da fazla olur."
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Önümüzdeki günlerde Kıbrıs etrafında iki gemiyle sondaja başlıyoruz. O bölgede bizsiz bir şey yapılamayacağını o bölgeye uzaklardan gelenler de onların şirketleri de görsün. Akdeniz'de Türkiyesiz hiçbir şey yapılamaz, buna müsaade etmeyiz." dedi.
Aydın'da, ticaret odası, sanayi odası, ticaret borsası ve esnaf odaları üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen iş dünyası toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Türkiye olarak sahada ve masada hem sert hem yumuşak gücünü gösterdiğini, TİKA, Kızılay AFAD, Maarif Vakfı, Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri ve THY'nin dünya genelinde yürüttüğü çalışmaların yumuşak güce örnek olduğunu belirtti.
Bu faaliyetlerle hem FETÖ'yü bertaraf ettiklerini, hem de ülkenin itibarını artırdıklarını dile getiren Çavuşoğlu, dış politikada stratejik hareket ettiklerinin altını çizdi.
AB ile ilişkilerde de stratejik davrandıklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Müzakerelerle ilgili yeni fasıl açılmasa da Gümrük Birliği'nin güncellenmesi iki tarafın da yararınadır. Ticaretimizin artması için vize serbestisi, Schengen ülkelerine vatandaşlarımızın vizesiz seyahat edebilmesi için geri kalan 6 kriteri de tamamlamak, karşılamak ve vatandaşımızın bu anlamda da önüne açmak bizim için de faydalı, esasen Avrupa içinde faydalı.
Göç mutabakatını zorluklara rağmen devam ettirmek her iki tarafın da yararınadır. Bizim de yaptığımız ilişkilerimizde daha pozitif bir ortam yaratarak, gerginlikleri azaltmak, adım atamayacağımız konuları parantez içine almak, çalışabileceğimiz alanlarda ilerlemek. Ama haksızlıklar olduğu zaman, çifte standartlar olduğu zaman da yüzlerine söylemek lazım. Bunu da söylüyoruz."
- "Kıbrıs milli davadır"
Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi içinde bölücü terör örgütlerini destekleyenlerin bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin bu tabloyu daha olumsuz noktaya götüreceğini, merkezdeki siyasilerde de bu endişenin bulunduğunu aktardı.
"Kıbrıs bizim için hem stratejik bir hedeftir, hem milli bir davadır." diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aynı şekilde Ege ve Doğu Akdeniz, Kıbrıs etrafındaki hidrokarbon zenginlikleri bizim için stratejik hedeftir, milli konulardır. Hiçbir zaman Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye'nin haklarını çiğnetmedik, bundan sonra da çiğnetmeyiz. Önümüzdeki günlerde Kıbrıs etrafında iki gemiyle sondaja başlıyoruz. Eskiden Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırmalar yapıyordu. Şimdi bir platformumuz var. Alanya bölgesinde mart ayına kadar sondaj yapıyor. O bittikten sonra Kıbrıs'a gidecek. Yeni platformumuz da bugünlerde geldi geliyor. Karadeniz'e gidecekti, onu da oraya kaydırıyoruz ki o bölgede bizsiz bir şey yapılamayacağını o bölgeye uzaklardan gelenler de onların şirketleri de görsün. Akdeniz'de Türkiyesiz hiçbir şey yapılamaz, buna müsaade etmeyiz."
- Rusya ile ilişkiler
Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesinin de Türkiye'nin yararına olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Batılıların bir NATO ülkesi olarak Rusya ile ilişki kurulmasını eleştirse de o NATO üyesi ülkelerin çoğunun Rusya ile daha iyi ilişkiler içinde olduğuna işaret etti.
Mevlüt Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Biz bugün gaz ihtiyacımızın yüzde 50'sini Rusya'dan alıyoruz. Avrupa ülkelerinin bazıları yüzde 80, 90'ını alıyor. Son zamanlarda Trump'ın Almanya'ya yüklenmesinin sebebi de bu. Sen alırken iyi, ben stratejik ilişki kurduğum zaman ya da Türk Akımı inşa ettiğim zaman problem çıkıyor. Neden, hep çifte standart anlayışından kaynaklanıyor. Bu bölgede, bu coğrafya yaşıyorsa kriz yönetimini çok iyi başarmanız lazım. Biz Türkiye olarak bugün kriz yönetiminde dünyada en önemli aktörüz. Yanı başımızdaki Suriye'de biz olmasaydık hala günde binlerce insan ölmeye devam ediyordu. Ama yaptığımız hamlelerle Halep'ten bu yana, Astana süreciyle, Soçi süreciyle, anayasa komisyonuyla, İdlib anlaşmasıyla ve diğer hamlelerimizle biz bugün Suriye konusunda en iyi ülke haline geldik. İlkeli tutumumuzla, hiçbir gizli ajandası olmayan bir ülke olarak bugün söylediğimiz her şey gerçekleri söylüyoruz. Yerini buluyor. Ve Türkiye en önemli aktör."
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin artık hem sahada hem de masada güçlü olduğunu vurgulayarak, "Artık sahadaki kazanımlarımızı masada kaybetmiyoruz. Diplomasi yoluyla savunuyoruz. Dünyanın her yerindeki FETÖ yapılanmasını dağıtmak için gece gündüz çalışıyoruz. Diğer taraftan yine PKK'nın Avrupa'daki yapılanması ve faaliyetlerini sonlandırmak için, DHKP-C dahil, gece gündüz çalışıyoruz." dedi.
Çavuşoğlu, Aydın'da, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Esnaf Odaları üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen iş dünyası toplantısında yaptığı konuşmada, Irak'ın yeniden inşaası için 5 milyar dolarlık bir kredi taahhüdünde bulunduklarını, Türk iş adamlarının orada yatırım ve ticaret yapması, Irak'ın inşası için önemli projeleri üstlenmesi halinde bu krediyi kullanabileceğini kaydetti.
Bugün terörle mücadele etmenin öncelik olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İçeride terörle askerlerimiz, polisimiz, kahramanlarımız mücadele ederken yurt dışındaki uzantılarıyla da mücadele etmek bizim görevimizdir. Dışişleri Bakanlığı olarak hem sınırımızın ötesindeki o harekatlarımızı hem de dünyanın her yerindeki terör yuvalanmalarının dağılması için üzerimize düşeni yapıyoruz. Türkiye artık hem sahada hem masada güçlü. Artık sahadaki kazanımlarımızı masada kaybetmiyoruz. Diplomasi yoluyla savunuyoruz. Dünyanın her yerindeki FETÖ yapılanmasını dağıtmak için gece gündüz çalışıyoruz. Diğer taraftan yine PKK'nın Avrupa'daki yapılanması ve faaliyetlerini sonlandırmak için, DHKP-C dahil gece gündüz çalışıyoruz."
Çavuşoğlu, yurt dışındaki soydaşların, vatandaşların bugünkü Türkiye ile gurur duyduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Kıbrıs milli davamız dedik, Kudüs de kutsal davamız. Kudüs'e biz sahip çıkmazsak kimse sahip çıkmaz. Kudüs'e Türkiye sahip çıkmazsa, sahip çıkacak başka ülke ve millet yoktur. Ben bunu yaşadım, gördüm. ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararından sonra verdiğimiz mücadelede ben bunu gördüm. Cumhurbaşkanımız liderliğinde İslam zirvesinden sonra BM'ye taşıdık bunu. Ezici çoğunlukla BM'den bir karar çıkardık. O oylamadan önce Genel Kurulda konuşma yaptım. Yanımda Filistin Dışişleri Bakanı vardı, 57 ülke İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi, onu saymazsak benden başka Müslüman ülkelerden dışişleri bakanı yoktu. Bu tarihi bir oylamaydı, olması gerekirdi. ABD bir ofis kurmuşlar, buradan tüm ülkeleri arıyorlar, hem de Beyaz Saray'dan üst düzey yöneticiler. Ülkeleri tehdit ediyorlar, kimisine destek teklifinde bulunuyorlar. Bir kaç ülke bize dedi ki 'bize çok baskı yapıyorlar ama direniyoruz, sizin yanınızdayız, biz Müslüman ülke değiliz ama haksızlığa karşıyız'. Ertesi sabah o ülkelerden telefon geldi, 'dayanacak gücümüz kalmadı, çekimser oy kullanacağız'. Olabilir. Esas söylemek istediğim şu, bildiğimiz şu büyük ülkeler var ya Müslüman ülkeler, bazen de İslamın ve Müslümanların hamisiyiz diyen ülkeler var ya, o ülkelerin büyükelçileri New York'u terk etmişler, tatile gitmişler. Özrü kabahatinden büyük. Tarihi bir oylamada o büyükelçinin tatile gitmesi ayıp bir şey. Ama öğrendim ki tatil falan hikaye. ABD'den, İsrail'den korktukları için New York'u terk etmişler. Bunlar mı savunacak kutsal davalarımızı. O yüzden bizim sorumluluğumuz büyük. Sorumluluğumuz büyükse daha büyük, daha güçlü olmamız lazım. Hedeflerimize ulaşmak için güçlü olmamız, çok çalışmamız lazım."
Kurucularından olduğu partisinde 17 yılda çeşitli kademelerde görev yaptığını aktaran Çavuşoğlu, uyumadıkları zamanın hepsinde siyaset yaptıklarını, milletvekili olduğu Antalya'yı hiçbir zaman ihmal etmediğini, Antalya, Muğla ve Aydın gibi illerin kalkınmasının ülkenin çok daha hızlı büyümesi olduğunu, bu illere yapılan 1 liralık yatırımın ülke ekonomisine 10 lira olarak döndüğünü ifade etti.
Aydın'a devlet olarak eski parayla 24 katrilyonluk yatırım yaptıklarını, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in gelecek 5 yıl için açıkladığı projelerin değerinin 20 milyar olduğunu anlatan Çavuşoğlu, bu paranın bir çok ülkenin yıllık bütçesinden fazla rakam olduğunu belirtti.
"İş bilenin kılıç kuşananın" diyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Bunu neden söylüyorum. CHP belediyeleri yatırım yapmıyor, hiçbir iş yapmıyor. Muğla'da da öyle. 'Ankara bize para göndermiyor' Ne demek para göndermiyor. Antalya'ya ne kadar gönderiyorsa Muğla'ya da o kadar gönderiyor. Ayrım yok. Sen bunları nasıl değerlendiriyorsun. 'Efendim elektriği indirin ki ben de suya indirim yapayım. Antalya'da bırakın belediyedeki su indirimlerini biz gelmeden 2009-2014 arası en pahalı su Antalya'daydı. Şimdi en uygun en ucuz yerlerden biri. Bırakın halkın içme suyunu bugün çiftçinin sulama suyundaki elektriği bedavaya getirdi Menderes Türel. Neden biliyor musunuz? Güneş enerjisi yaptı kurdu panelleri elektriği bedavaya getirdi.
Bunlar işi bilmeyen, böyle bir derdi olmayan çaresiz zavallı insanların bahaneleridir. Ben biliyorum ve yaşıyorum ki Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları son 18 seneden beri hiçbir belediye arasında ayrım yapmamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız 'sakın ha sakın illerdeki belediyeler arasında ayrım yapmayın. Bizden olsa da olmasa da o belediyeleri halk seçmiştir onlar da halkımıza hizmet edecektir. size gelen projelere destek verin' diyor."
Geçen gün AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci'yle yürüdüklerini, onlarca CHP'linin gelip "Yetti artık kendi partimiz diye verdik ama hep bizi enayi yerine koydular. Vallahi size oy vereceğiz" dediklerini, CHP'lilerin partilerinden bıktığını, Muğla'da da Çankaya'da da aynı şeyi gördüğünü ifade eden Çavuşoğlu, "Esasen yerel yönetimlerde parti ön planda olabilir ama şehri yönetecek insanlara oy vermek lazım. Ehil insanlara oy vermek lazım. En kötü şey bir insanın o belediye başkanına yine hizmet yapmayacağını bildiği halde sırf parti alışkanlığından dolayı eli başka yere gidemeyeceğinden dolayı oy vermek zorunda kalmasıdır. Üzüle üzüle veriyor." ifadelerini kullandı.
- Termal ve sağlık turizmi
Turizmde özellikle termal, spor, sağlık ile deniz kum güneş turizmin birleştirildiği takdirde daha iyi kazanç sağlanacağını vurgulayan Çavuşoğlu, 2023 için 50 milyon turist 50 milyar dolar hedefinde 45 milyon turiste ulaştıklarını, şu anda biraz aşağıda olan gelirin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.
Termal ve diğer alanlardaki turizmin geliştirilmesi halinde 2023 yılında sadece sağlık turizminden 50 milyar dolar para kazanılabileceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, tüm cari açığın buradan giderilebileceğine işaret etti. Çavuşoğlu, 2017'de sağlık turizminden 7,5 milyar dolar gelir elde edildiği bilgisini verdi.
- Büyükelçiler Konferansı Aydın'da yapılacak
Aydın'ın spor turizminde 12 ay boyunca önemli bir destinasyon olabileceğini dile getiren Çavuşoğlu, bu yıl Kurtuluş Savaşı'nın başlamasının 100. yılı nedeniyle 1,5 gününü Samsun'da yapacakları Büyükelçiler Konferansını gelecek yıl Aydın'da yapabileceklerini kaydetti.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığına Mustafa Savaş'ın, ilçelerde de Cumhur İttifakı adaylarının seçilmesi halinde kentin ihya olacağını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili olan 3 ismi belediye başkanlığı için görevlendirdiğini, bunların İstanbul'da Binali Yıldırım, Ankara'da Mehmet Özhaseki, Aydın'dan da Mustafa Savaş olduğunu belirtti.
Bunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aydın'a verdiği önemi gösterdiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Ankara'da kolay kolay bir sandalyeyi kaybetmek istemez bir genel başkan. Çünkü tam bıçak sırtı. Bakanlar Kurulundan 4 arkadaşımız ben dahil Meclisten ayrılarak bakan olabildik. Belki benden de daha iyi olabilecek arkadaşlar vardı ama Meclis aritmetiği bu. Cumhurbaşkanımızın takdiri, ben onun geçmişteki ve gelecekteki kararlarını sorgulamak adına söylemiyorum. Mecliste hassas bir denge var, bu durumda kolay kolay bir milletvekilini aday göstermezdi, ikinin dışında. Mustafa Bey'i de bu sebeple aday gösterdi ve bence de çok isabetli oldu. Aydın'ın geleceği için önemli bir karar alınmış oldu ama asıl kararı siz vereceksiniz 31 Mart'ta." diye konuştu.
- "Yenikapı ruhuna CHP kaç gün dayanabildi"
AK Parti ile MHP'nin Cumhur İttifakı'nı seçimler için kurmadığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Yenikapı ruhuna CHP kaç gün dayanabildi. Yenikapı'ya çıktı, önce 'gelmeyeceğim' dedi, sonra yaptığı konuşmada niyetinin ne olduğunu belli etti. Neredeyse bizleri suçları ilan edecekti. Biz bu ittifakı sadece bu seçimler için kurmadık. Bu ittifak sayesinde anayasa değişikliği yaptık ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini getirdik." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'yi gelecek hedeflerine ulaştırmak için Cumhur İttifakı'nı kurduklarını belirterek, "Zillet ittifakının içinde HDP var mı, var. HDP, PKK'nın izni olmadan bir adım atabilir mi, PKK'nın güdümünde bir parti mi? Mecliste bütçe görüşmelerinde de söyledim, 'Siz PKK'nın talimatı olmadan bir kelime edemezsiniz." dedi.
- FETÖ bu işin oyun kurucusu"
PKK'nın doğrudan HDP'nin içinde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Vatanını, milletini seven Aydınlı kardeşlerimiz, yörük, yiğit kardeşlerimiz böyle bir ittifaka oy verir mi? PKK'nın içinde olduğu bir ittifaka oy verir mi? Bırakın PKK'yı Türkiye'de ne kadar bölücü varsa o ittifakın içinde. Partilere ilaveten Türkiye'de ne kadar bölücü, ne kadar hain, ne kadar terör örgütü varsa o ittifakın içinde. PKK'sı, YPG'si, DHKP/C'si, TİKKO'su ne kadar terör örgütü varsa karşıdaki zillet ittifakın içindedir. Zaten FETÖ bu işin oyun kurucusu. Bu işin koordinasyonunu FETÖ yapıyor."
Bakan Çavuşoğlu, Cumhur İttifakı'nın her adayının arkasında olduklarını, 31 Mart'ta Aydın'dan güzel haberler beklediklerini, kenti turizmde ve her alanda hak ettiği yere getireceklerine inandığını söyledi.
AK Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş ise 31 Mart akşamı Aydın'da destan yazacaklarını, bu destanı tüm Türkiye'nin konuşacağını ifade etti.
Toplantıya, AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen ile MHP İl Başkanı Burak Pehlivan da katıldı.
AA