Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Canadian Imperial Bank of Commerce Strateji Direktörü Jeremy Stretch ABD - Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesinin gelişen piyasalara yönelik algıyı olumlu etkileyeceğini belirtti. Stretch "dolar ucuzlar ve Fed faiz artışlarında 'sabırlı' politikasını sürdürürse yüksek getiri sağlayan para birimlerine ilgi olur, bunların arasında Türk Lirası da var" diye konuştu.

Stretch Hindistan - Pakistan arasındaki son gelişmelerin ise belirsizliğe yol açabileceğine dikkat çekti.

TCMB'nin gelecek toplantıda ihtiyatlı davranacağını belirten Stretch "Merkez Bankası risk ortamından ve Türk Lirası'nda ılımlı değerlenmeden bahsedecektir. Bu da Merkez Bankası'nın para politikasını tersine çevirmesine neden olabilir. Ama şu an istikrarlı bir ortam var ve bu politikaya devam edilmesi daha iyi." değerlendirmesini yaptı. Stretch Dolar/TL 'de yıl sonuna doğru 5 - 5.10'lar görülebileceğini söyledi.

Medley Global Advisors Gelişen Ülkeler Kıdemli Analisti Nigel Rendell ise dün Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının gelişen piyasalar için iyi olduğunu belirtti.

Rendell "Powell'ın konuşması yumuşak tonda oldu ve gelişen piyasalara yaradı. Şu anda gelişen piyasaların faiz oranları daha avantajlı görünüyor. Ancak küresel büyümeye ilişkin belirsizlikler de var" dedi.

Türkiye'de faizlerin bir süre daha yüksek kalabileceğini belirten Rendell dolar/TL'ye ilişkin olarak "Faizler seçimden sonra indirilebilir. TL geçen yılla kıyaslandığında biraz daha istikrara kavuştu. Enflasyon yüzde 15 - 16 civarına gerileyebilir. Bu sene Merkez Bankası'ndan 600 - 700 baz puanlık faiz indirimi görebiliriz o zaman dolar/TL biraz yükselebilir ama 6 - 7'li seviyeleri beklemiyorum. Kur bu sene 5.30 - 5.70 aralığında hareket edebilir." değerlendirmesini yaptı.